Megjelent: 4 éve

Munkaprogramra is kevesebb jut 2017-ben

Ezermilliárd forintot szándékoznak lefaragni a 2017-es költségvetés egyes területeiből. Az összeget azonban máshova csoportosítják. Ezért kevesebb jut majd többek között a Start munkaprogramra és családi pótlékra is, egyéb ellátások mellett, írja a Világgazdaság.

Nagyjából két nap alatt vitatják meg a parlamenti képviselők a jövő évre tervezett költségvetést. A vita valódi hossza attól is függ, hány módosító indítványt kerül terítékre eközben.

A lap elemzése szerint végső összesítésben a költségvetés mintegy 10 százalékkal többet költ majd az idei összegnél, de több terület kevesebbet kap majd, mint korábban, míg 2500 sorból 1500-ban pedig ugyanannyi jut a területre, mint korábban.

Magyar szakértői és uniós vélemények is hiába jelzik, hogy közmunka helyett inkább az elhelyezkedést segítő programokra kellene költeni, a Start munkaprogramra 15 milliárd forinttal – az idei keret 4 százalékával kevesebb jut. A korhatár alatti ellátásokra (például szolgálati nyugdíjra vagy a balettművészek járadékára) összességében 17 milliárd forinttal, vagyis több mint 15 százalékkal kevesebbet fordítanának. A családi pótlékra 1 százalékkal szánnak kevesebbet, ami 3,2 milliárd forintos csökkenést jelent az idei évhez képest.

Kevesebbet kapnak például a pedagógusok, a Klebelsberg Intézményfenntartó az idei előirányzat felét, idén viszont növelték is módosításokkal a költségeket (70 milliárd), ehhez képest a 22 milliárd jövőre még kevesebbnek tűnik. A személyi juttatásokban, vagyis a bérek terén is, az idei módosított tervhez képest 60 milliárddal kevesebb jut.

Világgazdaság
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter