Megjelent: 7 éve

Munkára ösztönöznék az ápolási díjban részesülőket

Segélyplafon bevezetésével „munkára "ösztönöznék" a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat otthon ápoló embereket - olvasható a Népszavában.

Az ápolási díjat is érintené a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által múlt pénteken ismertetett megszorító csomagja, amely a szociális ellátások területén egy újabb segélyplafont vezetne be azzal a céllal, hogy "munkára ösztönözzön" - és 8-10 milliárdot spóroljon jövőre.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke cinikusnak tartja, hogy a kormány a segélyezetteket, köztük az ápolási díjban részesülőket munkakerülőknek állítja be, akiket az ellátás csökkentésével kell megrendszabályozni.

Ápolási díj alanyi jogon azoknak jár, akik tartósan beteg 18 év alatti vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását végzik. Miután ma Magyarországon nincsenek megfelelő oktatási és szociális intézmények a fogyatékkal élők számára, az iskolából való kimaradás miatt az egyik szülő gyakorta nem vállalhat munkát, a tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékkal élő felnőtt korú pedig ugyanúgy nem hagyható magára.

Hegedűs Lajos a Népszavának elmondta: a rászoruló szeretteiket tartósan gondozók átlagosan havi 52 ezer forintos jövedelemből élnek, amit most a kormány 47 ezerre csökkentene. Hozzátette: általában kétfős, a fogyatékkal élő gyermek és édesanyja által alkotott családokról kell ugyanis beszélni, amelyekben az egy főre jutó jövedelem 40 ezer forint alatt van. Ráadásul ha ezek az "ápolók" később is szeretteiket ápolják, csak a legminimálisabb nyugdíjra, körülbelül 25 ezer forintra lesznek jogosultak.

Népszava
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter