Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Munkástanácsok: helyes irányú a kormány cselekvési terve

A magyar kormány cselekvési terve, a foglalkoztatás bővítése, tíz év alatt egymillió munkahely teremtése meghozhatja a gazdaság fellendülését, és visszaszoríthatja a munkanélküliséget - hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a keddi sajtótájékoztatón.

Az elnök a szeptember közepén Oslóban tartott IMF és ILO konferenciához, illetve az ott elhangzott megállapításokhoz kapcsolódóan fejtette ki véleményét.

A szakszervezeti szövetség közleményében történelminek nevezte az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) közös konferenciáját, "hiszen ez a két, ellentétes célú szervezet korábban még sosem kereste együtt a gazdasági problémák megoldását".

A tanácskozás jelentőségét mutatja, hogy részt vett rajta Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője, valamint a rendező szervezetek vezetői mellett Zapatero spanyol és Papandreu görög miniszterelnök, Ellen Johnson Sirleaf, Libéria elnöke, Christine Lagarde francia pénzügyminiszter és Ian Duncan Smith angol munkaügyi államtitkár. Egyedüli magyarországi meghívottként Palkovics Imre, a MOSZ elnöke volt ott a konferencián - írták.

A konferencián megállapították, hogy a globális válság miatt világszerte 210 millió ember vált munkanélkülivé. Az IMF pontos és mélyreható kutatásokat végzett a munkanélküliség egészségügyi és szociális következményeiről: drámai egészségromlást és még a következő generáció életére is kiható, 20 százalékos életminőség-csökkenést jelent már egy év munkanélküliség is az életpályán - hívta fel a figyelmet a MOSZ.

A konferencia résztvevői azt is megállapították, hogy a gazdasági növekedés csak akkor indítható be, ha megindul a foglalkoztatás bővítése. Ha a gazdasági növekedés nem párosul a megtermelt javak igazságosabb, szociális elosztásával, a növekedés fenntarthatatlan. A társadalmi igazságosság érdekében ösztönözni kell az összkeresetek növelését, és bővíteni a munkaerőpiacot. A szociális párbeszéd fenntartásának szükségessége szintén fontos üzenete volt a konferenciának - hangsúlyozta a MOSZ.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk