Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Muszáj nyaralni menni, még ha az amerikaiak sem mernek

A pihenés kihagyása szinte mindig a hatékonyság rovására megy, de mégsem mennek az amerikaiak nyaralni. Nálunk azért jobb a helyzet.

Annak ellenére, hogy az amerikaiak nagy része szeretne néhány napra elszabadulni egy tenger- vagy medenceparti feltöltődésre, a felmérések azt mutatják, a legtöbbjüknek ez csupán álom marad -írja a Forbes.hu. A munkavállalók pihenésében rendszer sem segít: az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország, ahol nincs államilag garantált fizetett szabadság. A múlt évben az amerikaiak 662 millió fizetett szabadnapot nem használtak fel.

Egy nemrég publikált felmérés szerint az amerikaiak 47 százaléka nem veszi ki az összes szabadnapját, 21 százalékuk pedig több mint öt napot pocsékol el azzal, hogy nem veszi ki. Amikor mégis elmennek lazítani, akkor sem tudnak maradéktalanul feltöltődni. 27 százalékuk stresszes amiatt, hogy túl sok projektje van, 13 százalék pedig aggódik, hogy mi fogadja, amint visszatér a munkába. A felmérésben részt vevők 19 százaléka válaszolt úgy, hogy azt érzi, a menedzsment nem nézné jó szemmel, ha nyaralni mennének. Az emberek 48 százaléka pedig még a tengerparton fekve is ránéz a céges ügyekre a technológiának „hála”. 19 százalék ezt pedig akár naponta is megteszi. 14 százalék gondolta úgy, hogy az, ha nem veszi ki az összes szabadnapját, jobb lehetőségeket teremt arra, hogy fejlődjön a munkahelyén.

Magyarország a 20 napos alapszabadságával átlagosnak mondható (az EU-ban évi négy hét a minimum). Itthon azért egyszerűbb a nyaralás. A Profession.hu 2016-os felmérése szerint a magyar munkavállalók 53 százaléka dolgozott a nyaralás alatt is, tíz százalékuk rendszeresen, függetlenül attól, mennyire volt fontos a feladat. Emaileket 52 százalék nem néz, viszont csupán 16 százalék volt az, aki nyaralás közben nem veszi fel a telefont.

forbes.hu
Follow hrportal_hu on Twitter