Megjelent: 15 éve

Nagyban gátol a tapasztalat hiánya a munkakeresésben

A Pannon Egyetem hallgatói 1-3 hónap alatt találnak munkát, legmagasabb bérrel a műszaki végzettségűek helyezkednek el. A friss diplomások számára a legnagyobb gondot a munkakeresési tapasztalok hiánya okozta - derült ki az intézmény 2008 őszén végzett felméréséből.

A Pannon Egyetem célja a kutatással az volt, hogy feltérképezhetővé váljon, mennyire tudták hasznosítani a volt hallgatók az egyetemi évek alatt megszerzett tudásukat szakmai életpályájuk során az alma materből kikerülve.

Online kérdőívek segítségével végzett pályakövetéses kutatásokat a Pannon Egyetem 2008 őszén frissdiplomások körében. Azt próbálták feltérképezni, hogy a megkérdezettek munkájához milyen kompetenciák és ismeretek szükségesek, és ezek közül mit adott az egyetem.

A hallgatók válaszaiból kiderült, hogy a kommunikáció, az idegen nyelv és a számítástechnika tárgyak adják azokat az ismereteket, amiket munkájuk során fel tudnak használni. Viszont válaszaikból az is kiderült, hogy éppen ezek azok a képzések, amikkel egyáltalán nem voltak megelégedve tanulmányaik során, a legrosszabbnak a nyelvi képzést tartották.

A Pannon Egyetem kíváncsi volt arra is, hogy a diploma megszerzését követően milyen tapasztalatokat szereztek a munkakeresés és az elhelyezkedés során a végzettek. Kiderült, hogy 1-3 hónap alatt el tudtak helyezkedni, de gondot jelentett a megfelelő gyakorlati képzés hiánya és a már említett elégtelen nyelvtudás. A legnagyobb nehézséget azonban a munkakeresési tapasztalok hiánya adta, valamint szembe kellett nézniük a ténnyel, hogy a megfelelő munkahelyek száma meglehetősen alacsony.

Az is kiderült, hogy lényeges különbség van a végzettség és a fizetési kategória között, a kutatás alapján a legmagasabb béreket a mérnök és műszaki informatikus végzettségű frissdiplomások kapják.

A kutatásról további részletek, illetve az eredményeket ismertető konferencia szakmai anyagai letölthetőek a www.felvi.hu Felsőoktatási Műhely csatornájának Diplomás pályakövetés menüpontjából.

Edupress
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek