Megjelent: 14 éve

Nagyban gátol a tapasztalat hiánya a munkakeresésben

A Pannon Egyetem hallgatói 1-3 hónap alatt találnak munkát, legmagasabb bérrel a műszaki végzettségűek helyezkednek el. A friss diplomások számára a legnagyobb gondot a munkakeresési tapasztalok hiánya okozta - derült ki az intézmény 2008 őszén végzett felméréséből.

A Pannon Egyetem célja a kutatással az volt, hogy feltérképezhetővé váljon, mennyire tudták hasznosítani a volt hallgatók az egyetemi évek alatt megszerzett tudásukat szakmai életpályájuk során az alma materből kikerülve.

Online kérdőívek segítségével végzett pályakövetéses kutatásokat a Pannon Egyetem 2008 őszén frissdiplomások körében. Azt próbálták feltérképezni, hogy a megkérdezettek munkájához milyen kompetenciák és ismeretek szükségesek, és ezek közül mit adott az egyetem.

A hallgatók válaszaiból kiderült, hogy a kommunikáció, az idegen nyelv és a számítástechnika tárgyak adják azokat az ismereteket, amiket munkájuk során fel tudnak használni. Viszont válaszaikból az is kiderült, hogy éppen ezek azok a képzések, amikkel egyáltalán nem voltak megelégedve tanulmányaik során, a legrosszabbnak a nyelvi képzést tartották.

A Pannon Egyetem kíváncsi volt arra is, hogy a diploma megszerzését követően milyen tapasztalatokat szereztek a munkakeresés és az elhelyezkedés során a végzettek. Kiderült, hogy 1-3 hónap alatt el tudtak helyezkedni, de gondot jelentett a megfelelő gyakorlati képzés hiánya és a már említett elégtelen nyelvtudás. A legnagyobb nehézséget azonban a munkakeresési tapasztalok hiánya adta, valamint szembe kellett nézniük a ténnyel, hogy a megfelelő munkahelyek száma meglehetősen alacsony.

Az is kiderült, hogy lényeges különbség van a végzettség és a fizetési kategória között, a kutatás alapján a legmagasabb béreket a mérnök és műszaki informatikus végzettségű frissdiplomások kapják.

A kutatásról további részletek, illetve az eredményeket ismertető konferencia szakmai anyagai letölthetőek a www.felvi.hu Felsőoktatási Műhely csatornájának Diplomás pályakövetés menüpontjából.

Edupress
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
December elején születhet döntés az újabb nyelvvizsga-amnesztiáról

A javaslat értelmében a felsőoktatási intézmények dönthetnek róla, hogy milyen nyelvi követelményeket szabnak a diploma megszerzéséhez. Teljes cikk

Ezeken az egyetemeken ér majd pluszpontot a munkatapasztalat

Van olyan felsőoktatási intézmény, ahol 2024-től plusz 100 pontot érhet a munkáltató által igazolt munkaviszony. Teljes cikk

Három magyar intézmény is bekerült az egyetemek fenntarthatósági világrangsorába

A társadalmi hatást mérő alkategóriában a hallgatók munkaerőpiacra való felkészítését is vizsgálták. Teljes cikk