Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Nagyon elterjedt a feketemunka az unióban

Az adóelkerülés visszaszorítására kidolgozott európai bizottsági javaslatcsomag elősegíti a bejelentett munkavállalást, a foglalkoztatottak biztonságát, valamint a döntéshozók munkáját a foglalkoztatáspolitika terén - írta keddi közleményében Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

A politikus üdvözölte a bizottság által az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén ismertetett, új javaslatokat tartalmazó és "a tagállami hatáskört tiszteletben tartó" csomagtervet.

Az Európai Parlament plenáris vitát tartott a bejelentés nélküli foglalkoztatásról, és megszavazta az előterjesztést egy e téren együttműködést elősegítő európai platform felállításáról. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa, Marianne Thyssen a vitában kiemelte: leginkább a kis- és közepes vállalkozások (KKV) területén terjedt el a bejelentés nélküli munkavégzés.

A tagállamokban nem ritka a 15-20 százalékos feketefoglalkoztatás sem, ezért az együttműködés javítása érdekében a jó gyakorlatok cseréjét és érdekvédelmi munkát egyaránt erősítő, rendszeresen ülésező testület, ún. platform felállítása indokolt. A platformban a tagállamok képviselői mellett a szociális partnerek is szerepet kapnak, azonban a személyek szabad mozgása és a szubszidiaritás elve nem sérülhet.

Kósa Ádám közölte: "az eddigi jó gyakorlatok alapján Magyarország az elmúlt években sokat tett a gazdaság kifehérítése érdekében, például az online pénztárgépek bevezetésével". Emellett a munkahelyvédelmi programok, a foglalkoztatást ösztönző adókedvezmények és az újabb, atipikus foglalkoztatási formák bevezetése is jelentősen hozzájárult a feketefoglalkoztatás hazai csökkentéséhez - hangsúlyozta a képviselő.

"Hazánkban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 4780 munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül munkavállalókat. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentése alapján az ellenőrzés látókörébe került munkáltatók 12 százalékánál dolgoztak feketemunkások. Az európai uniós statisztikák szerint Magyarország a 2007-2013-as időszakra vonatkozóan Csehország és Luxemburg között helyezkedett el a be nem jelentett munkavégzés tekintetében" - olvasható a kommünikében.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter