Megjelent: 17 éve

Ne haljon bele a munkába!

A teljesítménykényszer, az állandó bizonyítási és megfelelési vágy, az időzavar, a főnökkel-munkatársakkal való konfliktusok vagy a szakmai sikertelenség, a feladattal, pozícióval, fizetéssel való elégedetlenség egyaránt komoly egészségügyi problémákhoz, munkahelyi stresszhez, szorongáshoz vezetnek.

A stressz szó a mindennapi beszédben mindig valami rosszat jelent, holott nem mindig az. A stressz olyan, mint a tűz, ha megfelelő mértékben van jelen az életünkben, és jól kezeljük, akkor nagyon fontos eleme a mindennapjainknak, ha azonban elveszítjük felette a kontrollt, akkor katasztrófát okoz - hívta fel a figyelmet Magyar Judit, a Hungária Med-M főorvosa.

A szakember szerint minden stressz-szituáció tűszúrást jelent az ember szervezetének, amelyből ha túl sok van, akkor különböző tüneteket okoz. Ilyen lehet a fejfájás, a szapora szívdobogás, az izom- és ízületi fájdalmak, a levertség, az álmatlanság.

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata szerint a munkahelyi stressz csökkentésével vagy kiküszöbölésével az egészségproblémák miatt bekövetkező, akár két hetet is meghaladó táppénzes hiányzások több mint egynegyede elkerülhető lenne. Felmérések alapján az európai munkaerő 25 százaléka szenved valamilyen stressz okozta problémától. Az ebből adódó megbetegedések, illetve a munkakedv romlása miatti hatékonyságvesztés évente húszmilliárd euró kiesést okoz az unió országaiban. A túlzott stressz egészségkárosító hatása hamar érezhető, a hajhullás, a bőrbetegségek, az allergia, az alvási és étkezési problémák, a gyomor- vagy nyombélfekély, a magas vérnyomás, a szorongásos depresszió, a cukorbetegség egyaránt lehet a következménye, úgy, ahogy akár a daganatos megbetegedések is.

A munkakör adottságai, a felelősség mértéke, a hatáskörök súlya, a munka-magánélet egyensúlya egyaránt befolyásolja, hogy kit mennyi stressz ér - mondta Prinzhausen Judit. Az Online Informatikai Zrt. HR-igazgatója hozzátette: egy HR-szakember tehet azért, hogy a stressz okozta hatások enyhébbek legyenek. Meg kell teremteni például a szervezet működési kereteit, vagyis definiálni szükséges a feladat- és felelősségi köröket, a munkafolyamatokat, amelyek mentén a szervezet hatékonyan tud működni. Ezenfelül biztosítani kell az alapvető tárgyi és személyi feltételeket.

A minőségi munkakörnyezetet, a megfelelő mértékű fizetést, illetve azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeken keresztül az információáramlás hatékony a cégen belül. Egy HR-esnek szerinte alapvető feladata beszélgetni a munkatársakkal, még ha sajnos erre kevés idő is jut, s ha a beszélgetés során a HR-es azt tapasztalja, hogy a túlzott stresszhatás problémát okoz az egyik dolgozónál, ezt vissza kell valamilyen formában csatolni a munkatárs főnökének - emelte ki Prinzhausen Judit.

Tény, hogy az unió munkavállalóinak jelentős hányada állítja, korántsem elégedett az állásával. A TNS Eurobarometer felmérése szerint a dolgozók 41 százaléka úgy véli, munkája megerőltető, sőt idegőrlő. Egyötödük pedig állítja, veszélyes és egészségtelen körülmények között dolgozik. Tíz magyarból négy jelezte, hogy stresszesnek találja a munkáját. Magyar Judit úgy tapasztalja, sok menedzsert kifejezetten "éltet" a stressz, élvezik a nehéz, kihívást jelentő helyzeteket. Vagyis személyiségtől is függ, ki milyen módon dolgozza fel annak hatásait, például a konfliktusokat nehezen kezelőknél hamarabb jelentkeznek a stressz okozta tünetek.

Mikor volt utoljára szabadságon? Mivel tölti a hétvégéit? Sportol-e? Szokott-e táncolni, mikor volt utoljára moziban, szokott-e találkozni a barátaival, marad-e idő a hobbijára? Magyar Judit többek között ezt kérdezné meg attól, akin látszik, hogy nem feltétlenül szervi baja van, hanem a stressz okozza a problémáit.

A főorvos szerint a stresszbetegségek megelőzésében nagy szerepe van a prevenciónak, s ebben a foglalkoztatás-egészségügyi ellátás segítséget jelent. A munkaalkalmassági vizsgálatok, a menedzserszűrések, illetve más kiegészítő vizsgálatok alkalmával mindenképp kiderül, ha a dolgozók szervezetében elváltozást okoz a stressz. Magyar Judit azt javasolja mindazoknak, akik úgy érzik, a munkahelyükön nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy feltétlenül ügyeljenek az étkezési szokásaikra, illetve arra, hogy ne legyen mozgásszegény az életvitelük.

(Világgazdaság)


  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mennyiből utaznak a magyar turisták?

A középkorú magyarok idén nagyjából átlagosan tíz százalékkal többet szánnak a nyaralásra, mint 2023-ban. A 2021-es mélyponthoz képest idén... Teljes cikk

A szakértő szerint ez a tökéletes reggeli rutin egy munkanap előtt

A 7-9 óra alvás elengedhetetlen a jó teljesítményhez, a reggeli kapkodást pedig meg kell próbálni elkerülni. Teljes cikk

Jótékonysági gálát rendeznek a rászoruló színházi dolgozók javára

A színészek ezúttal is ingyen vállalják a fellépést. Teljes cikk