Négy miniszter távozhat "/>
Megjelent: 9 éve

Négy miniszter távozhat

Minden második jelenlegi miniszter távozhat a kormányból a következő fél évben, de hat új jöhet. A kabinet több lépcsős átszervezésének végére nyolcról tízre nőhet a tárcák száma, mert önálló pénzügy- illetve egészségügyi minisztérium alakulhat - írta a Népszava.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában cáfolta, hogy személycserékre készülne Orbán Viktor.

A júliustól kezdődő folyamat során minden második jelenlegi miniszter távozhat a kormányból - nem egyszerre, hanem az év végéig több lépcsőben.

Távozik Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Martonyi János a külügyi- (utódjának államtitkára, Németh Zsolt a legesélyesebb), Fellegi Tamás a fejlesztési- és Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca irányítója - értesült a lap.

Matolcsy távozása egyúttal az általa vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium feldarabolását is jelentheti. Ennek során visszakapja önállóságát a Pénzügyminisztérium, melynek élére a jelenleg a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere kerül.

Az idén 72 éves Réthelyi Miklós tényleges nyugdíjba vonulásával ugyancsak átalakulhat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A lap információi szerint - beismerve a csúcstárca csődjét - kénytelen lesz Orbán visszaadni az egészségügyi minisztérium önállóságát. Az utóbbi vezetésére már több "jelentkező" is van, köztük Tulassay Tivadar orvos-akadémikus, a Professzorok Batthyány Körének tagja, de tőle és Réthelyitől eltérően nem feltétlenül orvos végzettségű miniszter-esélyesek is akadnak. A távozását fontolgató Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár "gondja" így megoldódik, és ő nem is akar miniszter lenni.

A negyedik távozó tárcavezető Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter lehet, ám az őszre várható személycsere itt nem járna jelentős átszervezéssel. Jó eséllyel kerülhet Fellegi posztjára Fodor István, az Ericsson Magyarország egykori alapítója és a céget 17 évig vezető elnöke. A lap forrásai szerint több "önjelölt" is akadna, de várhatóan egyikükből sem lesz miniszter. Utóbbi csoportba sorolják egyesek Wahl Tamást, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökét.

Ami a kabinet jelenlegi szerkezetének átalakítását illeti, arról is hallani, hogy Illés Zoltántól, a vidékfejlesztési tárca környezetvédelmi és vízügyi államtitkárától "elvennék" a vízügyi területet. Szintúgy terjednek olyan információk is, hogy a sportterület felügyelete a nyár végi átalakítás után átkerül a fejlesztési tárca fennhatósága alá.

Szijjártó cáfol

"Ha valaki arra pályázik, hogy rövid időn belül kormánytag legyen, ki kell ábrándítanom. A miniszterelnök nem tervezi, hogy átalakítsa a kormányát, semmilyen oka nincs erre" - reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában a Népszava értesülésére.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter