Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Nehéz időszak előtt áll a húsipar

Nehéz helyzetben a magyar húsipar, a következő 4-6 hónapban a tenyésztők tüntetni fognak a sertésárak emeléséért, ráadásul a tömeges vágások miatt a húsipar súlyos sertéshiánnyal fog küzdeni - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Húsipari Dolgozók Szakszervezet megalakulásának 100. évfordulóján.

Jövő tavasszal a sertések ára "a csillagos egekbe megy majd", miközben a húsipar képtelen lesz a kereskedelmi láncoknál érvényesíteni a megugró költségeit - prognosztizálta a szövetség elnöke.

Éder Tamás szerint nemcsak a magyar, hanem Európa húsipara is rendkívül nehéz helyzetben van, döntően a "takarmányár-robbanás" miatt, hiszen 50-100 százalékos az áremelkedés az európai országokban. Másrészt az euró rendkívüli megerősödése a dollárhoz képest azt hozta, hogy a nagy sertéstartó államok - főleg Dánia és Hollandia - alig szállítanak már a távol-keleti piacokra sertést és hústermékeket - mondta az elnök. A Távol-Keletre exportált sertéstömeg itt marad Európában, emiatt drasztikus az áresés - mutatott rá, megjegyezve, hogy ennek következtében éleződik a konfliktus a tenyésztők és a feldolgozók között.

Éder Tamás valótlannak nevezte a húsipar áremeléséről szóló híreket. Hangsúlyozta, hogy a sertések árának csökkenésével párhuzamosan mérséklődik a húsipari értékesítési ár is. A húsiparosok szövetségének elnökének adatai szerint Magyarország az európai sertéshús-előállításnak alig két százalékát adja. Az ország éves húsipari forgalma 300-350 milliárd forintra tehető, aminek körülbelül a húsz százalékát teszi ki az export. Jelenleg 140 vágóhíd és 200 feldolgozóüzem működik az országban.

Rámutatott arra is, hogy a húsbehozatal nagyobb ugyan, mint a kivitel, ám a kivitt termékek értéke lényegesen nagyobb a behozottakénál, azaz az import alapanyagból áll, és magas hozzáadott értékű, versenyképes termék az export.

A rendezvényen Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke köszöntötte a 100 éves húsosszakszervezetet, majd arról számolt be, hogy nagyon nehéz bértárgyalások elé néznek. Az MSZOSZ a jövő évre bruttó 8,5 százalékos kereset-növekedésre tesz ajánlatot, a kormány 4,5 százalékot jelez, a munkáltatók pedig még nem nyilatkoztak - közölte.

Az MSZOSZ elnöke kitért az egészségügy reformjára, amely kapcsán úgy vélekedett: a kormány parlamenti előterjesztése "úgy csinál, mintha a szolidaritás fennmaradna, s tulajdonképpen nem lenne verseny, viszont arra nem kaptunk választ, hogy ha nincs verseny, akkor minek kell akárhány darab biztosító pénztár".

Kapuvári József, a HDSZ elnöke az ünnepi választmányi ülésen azt hangsúlyozta, hogy a szakma - különösen az európai uniós csatlakozás óta - "nem a fejlődő, hanem a felgyorsult ütemben leépülő ágazatok közé tartozik". Az elnök felidézte számos húsipari üzem bezárását. Munkahelyeket akarunk és esélyt azok megőrzésére - jelentette ki.

A HDSZ választmányi ülése elfogadott egy "ünnepi felhívást", amelyben arra hívja fel a figyelmet a szakszervezet, hogy a húsipari szektor hanyatlásnak indult, miközben a fogyasztókat "csapdába ejtik a külföldről behozott termékekre épülő megtévesztő kampányok és akciók". A HDSZ szerint ennek a végeredménye az, hogy csökken a minőség, növekszik az élelmiszerbiztonsági kockázat, és elvesznek a munkahelyek.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk