Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Nehéz időszak előtt áll a húsipar

Nehéz helyzetben a magyar húsipar, a következő 4-6 hónapban a tenyésztők tüntetni fognak a sertésárak emeléséért, ráadásul a tömeges vágások miatt a húsipar súlyos sertéshiánnyal fog küzdeni - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Húsipari Dolgozók Szakszervezet megalakulásának 100. évfordulóján.

Jövő tavasszal a sertések ára "a csillagos egekbe megy majd", miközben a húsipar képtelen lesz a kereskedelmi láncoknál érvényesíteni a megugró költségeit - prognosztizálta a szövetség elnöke.

Éder Tamás szerint nemcsak a magyar, hanem Európa húsipara is rendkívül nehéz helyzetben van, döntően a "takarmányár-robbanás" miatt, hiszen 50-100 százalékos az áremelkedés az európai országokban. Másrészt az euró rendkívüli megerősödése a dollárhoz képest azt hozta, hogy a nagy sertéstartó államok - főleg Dánia és Hollandia - alig szállítanak már a távol-keleti piacokra sertést és hústermékeket - mondta az elnök. A Távol-Keletre exportált sertéstömeg itt marad Európában, emiatt drasztikus az áresés - mutatott rá, megjegyezve, hogy ennek következtében éleződik a konfliktus a tenyésztők és a feldolgozók között.

Éder Tamás valótlannak nevezte a húsipar áremeléséről szóló híreket. Hangsúlyozta, hogy a sertések árának csökkenésével párhuzamosan mérséklődik a húsipari értékesítési ár is. A húsiparosok szövetségének elnökének adatai szerint Magyarország az európai sertéshús-előállításnak alig két százalékát adja. Az ország éves húsipari forgalma 300-350 milliárd forintra tehető, aminek körülbelül a húsz százalékát teszi ki az export. Jelenleg 140 vágóhíd és 200 feldolgozóüzem működik az országban.

Rámutatott arra is, hogy a húsbehozatal nagyobb ugyan, mint a kivitel, ám a kivitt termékek értéke lényegesen nagyobb a behozottakénál, azaz az import alapanyagból áll, és magas hozzáadott értékű, versenyképes termék az export.

A rendezvényen Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke köszöntötte a 100 éves húsosszakszervezetet, majd arról számolt be, hogy nagyon nehéz bértárgyalások elé néznek. Az MSZOSZ a jövő évre bruttó 8,5 százalékos kereset-növekedésre tesz ajánlatot, a kormány 4,5 százalékot jelez, a munkáltatók pedig még nem nyilatkoztak - közölte.

Az MSZOSZ elnöke kitért az egészségügy reformjára, amely kapcsán úgy vélekedett: a kormány parlamenti előterjesztése "úgy csinál, mintha a szolidaritás fennmaradna, s tulajdonképpen nem lenne verseny, viszont arra nem kaptunk választ, hogy ha nincs verseny, akkor minek kell akárhány darab biztosító pénztár".

Kapuvári József, a HDSZ elnöke az ünnepi választmányi ülésen azt hangsúlyozta, hogy a szakma - különösen az európai uniós csatlakozás óta - "nem a fejlődő, hanem a felgyorsult ütemben leépülő ágazatok közé tartozik". Az elnök felidézte számos húsipari üzem bezárását. Munkahelyeket akarunk és esélyt azok megőrzésére - jelentette ki.

A HDSZ választmányi ülése elfogadott egy "ünnepi felhívást", amelyben arra hívja fel a figyelmet a szakszervezet, hogy a húsipari szektor hanyatlásnak indult, miközben a fogyasztókat "csapdába ejtik a külföldről behozott termékekre épülő megtévesztő kampányok és akciók". A HDSZ szerint ennek a végeredménye az, hogy csökken a minőség, növekszik az élelmiszerbiztonsági kockázat, és elvesznek a munkahelyek.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A pedagógusok negyede nem vett részt az ingyenes vírusteszten

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka... Teljes cikk

Adóemelési stopot rendel el a kormány az önkormányzatoknál

A döntés értelmében a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Teljes cikk

Koronavírus: sokkal nagyobb veszélyben vannak a szociális területen dolgozó szakemberek

A szociális területen dolgozók közül 24 ezer embert teszteltek koronavírusra, 911-en pozitív mintát produkáltak. Teljes cikk