Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nem a dolgozókon akarnak spórolni az önkormányzatok

A várttal ellentétben nem indultak meg tömeges elbocsátások a polgármesteri hivatalokban. A Világgazdaság által megkérdezett önkormányzati vezetők nyilatkozatai szerint egyre több feladat hárul az önkormányzatokra, ezért minden emberre szükség van. Ugyanakkor az oktatásban, egészségügyben dolgozók joggal aggódhatnak.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára a minap arról nyilatkozott: az önkormányzati költségvetésekből kitűnik, hogy a következő hetektől országosan akár 30 százalékos létszámleépítések is elképzelhetők a polgármesteri hivatalokban, amelyek összlétszáma jelenleg mintegy 38 ezer fő.

A Világgazdaság által megkérdezett önkormányzati vezetők azonban nem osztják ezt a pesszimista jóslatot. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára azt mondta: a választásokat követő évben nagyobb mozgások tapasztalhatók, ráadásul ebben az esztendőben nagyon nehéz gazdasági helyzetben vannak a városok, falvak, így azt lehetett hinni, hogy a megszorítások a munkatársakat is érintik. Csakhogy az utóbbi időben egyre több feladat hárul az önkormányzatokra, így nagy szükség van a köztisztviselőkre, a TÖOSZ-hoz is legfeljebb kismértékű felmondásokról érkeztek hírek.

Az intézményeknél azonban más a helyzet - fogalmaz a főtitkár. Az iskolabezárások, -összevonások miatt számos pedagógusnak kell vennie a kalapját a tanév végén. De hasonló következményei lesznek az egészségügyi reformnak is. A szociális intézményeknél azonban még bővülésre is szükség lenne, hiszen a jelenlegi létszámokkal képtelenek ellátni a feladatokat.

A kisebb településeken az eleve alacsony létszám miatt sem küldhetnek el túl sok embert. Szentkirály kétezer lelkes község, a hivatalban a polgármesteren és a jegyzőn kívül nyolc ember dolgozik - közölte Szabó Gellért, a település irányítója. A kisebb falvakat különösen az oktatásfinanszírozás átalakítása hozza nehéz helyzetbe, de nem elbocsátásokkal akarnak úrrá lenni ezen, hanem egyes fejlesztéseket hagynak el, így például kevesebb kerékpárutat építenek.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter