Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Nem akarnak bezárni a boltok vasárnap

A szakmai szervezetek döntő többsége a nyitva tartás mellett van - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Az érdekvédők szerint továbbá meg kell vizsgálni a Munka törvénykönyve előírásainak megtartását, valamint egyes foglalkoztatási feltételek módosítását.

A szaktárca a közlemény szerint szerdán egyeztetett a kereskedelem szakmai (munkaadói) szervezeteivel, valamint a szakszervezetekkel az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatról.

Az OKSZ - nem vitatva a családok, alkalmazottak és a kisvállalkozások érdekeit - az esetleges boltbezárás káros gazdasági hatásainak mérlegelését is szükségesnek tartja - írja a szervezet. A vasárnapi üzletzárás esetén a kereskedelemben 15-20 ezer, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer személy elbocsátása várható.

A kormány fejlesztési támogatások révén folyamatosan segíti a nemzetgazdaság különböző területein a foglalkoztatottság bővítését, a vasárnapi üzlet bezárás viszont ezzel ellentétesen hatna. A forgalom egy része elveszne, egyebek mellett romlana Magyarország idegenforgalmi megítélése is. A Magyarországra látogató turisták 400 milliárd forintot költenek a magyar áruházakban, ami a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százaléka. A költségvetés adóbevételektől esne el.

A szakszervezetek szerint meg kell vizsgálni a Munka törvénykönyve előírásainak megtartását, valamint egyes foglalkoztatási feltételek módosítását.

A szakmai szervezetek és a szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a felvetett kérdésekről a Kereskedelmi Kerekasztal keretében további egyeztetéseket folytatnak. Az NGM a felvetéseket továbbítja a kormánynak és szükség szerint további egyeztetéseket tart. AZ OKSZ a vasárnapi nyitva tartás mellett más szakmai kérdésekben is szükségesnek tartja az egyeztetést a kormánnyal.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter