Megjelent: 10 éve

Nem időszerű a vasárnapi nyitvatartás korlátozása

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint jelenleg nem időszerű a vasárnapi nyitvatartás korlátozása. A szövetség egy tanulmányban kívánja felmérni, milyen hatással lenne a gazdaság egészére, a foglalkoztatásra és a kereskedelmi dolgozók bérére egy hét végi korlátozására vonatkozó törvény.

Hazánkban a kereskedelmi törvény és a munka törvénykönyve határozza meg az üzletek nyitvatartásának szabályait. Az előbbi a kereskedőkre bízza a nyitvatartást, míg az MT például a pirosbetűs munkaszüneti napokon tiltja az alkalmazottak dolgoztatását, de az üzlet tulajdonosának munkavégzését nem. Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban valamint Romániában sincsenek zárva az üzletek vasárnap, és Magyarországon nem tiltott a vasárnapi nyitvatartás, de a Munka Törvénykönyve megnehezíti azáltal, hogy vasárnap többletdíjazás jár az alkalmazottaknak - mondta a Világgazdaságnak Vámos György, az OKSZ főtitkára.

A 255 Drogerie Markt üzlet közül vasárnaponként 86 fogadja a vásárlókat, amelyek aznap a heti forgalmuk 4,5 százalékát érik el. Hasonlóak az Euronics hálózat tapasztalatai is, a 126 üzletből tíz van különféle bevásárló központokban és azok heti forgalmuk 3-5 százalékát érik el vasárnaponként. Az üzletlánc támogatná a vasárnapi kereskedés korlátozását, mert csak azért nyitnak ki a hét utolsó napján, mert erre szerződés kötelezi a céget.

A nyitva tartás egységes korlátozását elsősorban az együttesen közel 11 ezer embernek munkát adó magyar élelmiszerkereskedelmi láncok, a CBA, a Coop és a Reál szorgalmazzák.

A kereskedelmi vállalatok ugyanakkor megosztottak a hétnapos munkát illetően. Nem egy bevásárló központ számolt be arról, hogy tavasztól őszig a vasárnapi nyitvatartás már a válság előtt is ráfizetéses volt, hiszen az emberek jó része elhagyja a várost - olvasható a Világgazdaságban.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter