Megjelent: 8 éve

Nem kell félni az adóhatóságtól, ha elmaradt a befizetés

Ettől az évtől 5000 forintos kamarai hozzájárulást kell fizetniük a vállalkozásoknak, ám úgy sikerült megalkotni a jogszabályokat, hogy a befizetést elmulasztó cégek nem kockáztatnak sokat - írja a Népszabadság.

images

Az adózás rendjéről szóló törvény nemrégiben elfogadott módosítása ugyanis csak a 10 ezer forint feletti, adók módjára behajtandó elmaradt fizetési kötelezettségeket sorolja a köztartozások közé, amelyekkel dolga van az adóhatóságnak. Az MKIK egyelőre nem gondolkodik jogszabály-módosítási javaslaton, de a saját válaszlépéseit március elejére kidolgozza.

A vállalkozások tehát a hatályos szabályok szerint akkor kerülhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látókörébe a kamarai regisztrációval összefüggésben, ha az idei, a jövő évi és még a 2014-es hozzájárulást sem fizetik be, addig -–pusztán emiatt -–nem kell tartaniuk az adójogi következményektől. Ez különösen fontos az egyszerűsített vállalkozási adó szerint adózó vállalkozások esetében, náluk ugyanis egyetlen forint köztartozás megléte is elegendő ok az evából való kikerüléshez. A kamarai hozzájárulás esetében, amelyet március 31-ig kell egyébként befizetni, míg a regisztrálásról március 1-ig kell intézkedni,-– azonban nem kell tartaniuk a retorzióktól.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter