Megjelent: 8 éve

Nem lesznek magyar hallgatók a MOGYE-n

Egyetlen tandíjköteles helyre sem jutott be magyar diák a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) fogorvosi, illetve általános orvosi szakán, így 2012-ben a két szakon száztízzel több román nemzetiségű egyetemista kezdheti meg a tanévet az intézményben - közölte július 31-én a szekelyhon.ro regionális hírportál nyomán az MTI.

A MOGYE-n egy évtizede, egy kormányzati döntés szerint, azonos számban hirdetnek meg román és magyar tannyelvű helyeket a felvételizők számára - mind az ingyenes, mind a tandíjas helyek esetében. Tavaly azonban a MOGYE szenátusának döntése nyomán már nem osztották el két egyenlő részre a két tagozat között a 80 tandíjas helyet, hanem a felvételizők által elért eredmények sorrendjében kizárólag román diákokkal töltötték fel azokat. Mivel akkor még kormányon volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ), az aránytalanságot úgy "orvosolták", hogy a minisztérium további 40 tandíjas helyet engedélyezett a magyar tagozat számára.

A Székelyhon című portál írása szerint az idei felvételi vizsgán is kizárólag románok jutottak be az általános orvosin a tandíjas helyekre, mivel most sem osztották egyenlő arányban az előadások nyelve szerint a meghirdetett 80 fizetős helyet. Ugyanez volt a helyzet a fogorvosi karon is, ahol 30 fizetős helyet hirdettek meg.

A gyógyszerészeti karon három magyar és 19 román nemzetiségű diák tanulhat ősztől tandíjköteles helyen - a nyolcvan meghirdetett helyből mindössze ez a huszonkettő telt be - írja a Székelyhon. A portál beszámol arról, hogy idén 135 román, illetve 135 magyar államilag támogatott általános orvosis helyet hirdetett meg. Mivel azonban a román tagozaton nagyobb versengés alakult ki, ott az utolsó tandíjmentes helyre 8,61-es felvételi átlaggal lehetett bejutni, míg a magyarok esetében 7,76-tal (Romániában a 10-es a legjobb osztályzat). A tandíjas helyekre a felvételi átlag csökkenő sorrendjében 80 olyan román felvételizőt vettek fel, akinek 7,76-nál magasabb átlaga volt. Így a magyaroknak nem jutott már hely.

A fogorvosi karra az utolsó államilag támogatott román helyre bejutott diák átlaga 8,25 volt, míg a magyarok esetében csak 6,45, így ezen a karon is kizárólag a román nemzetiségűek foglalhatják el a fizetős helyeket.

A MOGYE egy neve elhallgatását kérő magyar oktatója az MTI-nek azt mondta: a tanintézmény szenátusában több mint kétharmados román többség van, amely tudatosan igyekszik tovább növelni a román tagozat fölényét a kétnyelvű egyetemen. Az oktató úgy tudja, a tandíjas aránytalan elosztás miatt ősszel 216 orvostanhallgató kezdi meg tanulmányait román, és alig 132 magyar nyelven. Mint kifejtette, a diáklétszámnál előidézett különbség és az a tény, hogy a gyakorlati órákat a magyar tagozaton is románul tartják, oda vezet, hogy a MOGYE-n sokkal kevesebb a magyar oktató, mint a román.

MTI/edupress.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pedagógusok Szakszervezete: a kormány becsapja a szakmát

A szakszervezet becsapásának tartja az Emmi győzelmi jelentését a pedagógusok béremeléséről. Teljes cikk

Népszava: csak álom a 30 százalékos béremelés a szakképzésben

Volt, akinek 19, másnak csak 6 százalékkal emelkedett a fizetése, a PSZ tud olyan pedagógusról is, akinek semmit sem emeltek a bérén. Teljes cikk

Ingyenes programozó workshopot indítanak középiskolás lányoknak

A háromnapos online képzésre augusztus 11. éjfélig jelentkezhetnek az érdeklődők. Teljes cikk