Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nem orvosol minden problémát a vidékstratégia

A kormány tízéves vidékstratégiát dolgozott ki. Az érdekvédők úgy látják, hazánkban a családi gazdaságok működéséhez szükséges örökölt tudás hiányzik. A szakszervezetek szerint a legfontosabb alapfeltétel az úthálózat reorganizációja. Az LMP pedig hiányolta a környezeti stratégiát a koncepcióból.

images

images

Határozott jövőkép nélkül elképzelhetetlen a fejlődés, ezért a kormány 10 éves vidékstratégiája világos jövőképen, egy modern mezőgazdaság és élhető vidék kialakításán alapul - hangsúlyozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán a Fenntartható Fejlődés Tanácsának ülésén a Parlamentben.

Az államtitkár az agrárium problémáiért többek között a jövőkép, a hosszú távú agrárstratégia hiányát okolta. Hangsúlyozta: ha a fő irányokról egyetértés alakul ki a társadalmi egyeztetés során és a parlament elfogadja a dokumentumot, annak mentén a kulcsterületeken nemzeti stratégiai programok indulhatnának, amelyekhez a költségvetés szerkezete is idomulna.

A bemutatott koncepció iránya elnyerte a tanács tagjainak tetszését, a felszólalók a jövőképet, a célokat támogatandónak nevezték, több kérdéskört azonban hiányosnak tartottak, és úgy vélték, hogy számos, a mezőgazdaságban meglévő feszültséget nem old fel a koncepció.

Az államtitkár felsorolt néhány, a koncepcióban hangsúlyos célt, például a szövetkezések erősítését, a természeti erőforrások megőrzését, megóvását, a nemzeti erőforrások felhasználását a közjó érdekében, a munkahelyek megőrzését, illetve a vidék megtartó erejének növelését.

A szakszervezetek nevében a vitához hozzászóló Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke (SZEF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégiáknak kohézióban kell lenniük, az ehhez szükséges taktikát is ki kell dolgozni és biztosítani kell, hogy nem csak egy politikai ciklus alatt érvényesülnek.

Jó külföldi példának nevezte a családi gazdaságok működését, de úgy vélte Magyarországon ehhez hiányzik az örökölt tudás. Az egyik legfontosabb alapfeltételnek pedig a magyar vidéki úthálózat reorganizációját nevezte, illetve a jó közúthoz kötődő közösségi közlekedést.

Jávor Benedek (LMP) hiányolta a környezeti stratégiát a koncepcióból. Úgy vélte a stratégiának hangsúlyosan kell foglalkoznia az energiakérdéssel, a termeléssel és felhasználással. Hangsúlyozta például, hogy a mezőgazdaságban jelentősen csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az értékes mezőgazdasági területek átminősítését, beépítését sem állítja meg a stratégia, noha a termőföld megőrzése alapvető cél kell hogy legyen. Támogathatónak és előremutatónak nevezte a koncepciót, megjegyezve, hogy ez önmagában nem garancia a sikerre.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk