Megjelent: 6 éve

Nem rejtegethető külföldön a vagyon?

2015-től a NAV automatikusan megkapja a magyar állampolgárok külföldi jövedelmeiről, egyéb vagyonáról szóló jelentéseket.

Magyarország a múlt héten írt alá megállapodást az amerikai illetékes hatósággal az információcseréről, írja a Napi.hu a Figyelő cikke alapján.

A NAV 2015-től kezdve automatikusan megkapja a magyar állampolgárok külföldi befektetéseiről, jövedelméről, ingatlanjairól szóló adatokat. Menekülő útvonal egy van: a stabilitási megtakarítási számla.

A fent említett megállapodás keretében az amerikai adóhivatal számára 2014 júliusától már a világ minden pénzügyi szolgáltatója, így természetesen a magyar és osztrák bankok is, kötelesek automatikusan átadni az amerikai adóalanyok adatait. Cserébe az Egyesült Államok átadja a bankjaiban lévő magyar bankszámla- tulajdonosok adatait, beleértve majd az offshore-célra használt amerikai bejegyzésű cégeik adatait is, ha magyar a végső haszonhúzó.

Ez akkor is így lesz, ha a cég bankszámláját például Svájcban, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, vagy Liechtensteinben vezetik.

Az EU-tagállamok egy direktíva alapján szintén 2015-től továbbítják majd a NAV-nak a többi EU-tagállamból származó adatokat. Így tudomásuk lesz az ott végzett munkaviszonyból származó jövedelemről, az ingatlan tulajdonjogáról és az abból származó jövedelemről egyaránt, amit persze összevethetnek az itthon benyújtott adóbevallással.

Mindezek miatt a tavaly bevezetett stabilitási megtakarítási számla egyfajta amnesztiát jelenthet a be nem vallott pénzek számára. Ugyanis az ezen a számlán elhelyezett pénz a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek számít, így legálissá válik.

Napi.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk