Megjelent: 6 éve

Nem rejtegethető külföldön a vagyon?

2015-től a NAV automatikusan megkapja a magyar állampolgárok külföldi jövedelmeiről, egyéb vagyonáról szóló jelentéseket.

Magyarország a múlt héten írt alá megállapodást az amerikai illetékes hatósággal az információcseréről, írja a Napi.hu a Figyelő cikke alapján.

A NAV 2015-től kezdve automatikusan megkapja a magyar állampolgárok külföldi befektetéseiről, jövedelméről, ingatlanjairól szóló adatokat. Menekülő útvonal egy van: a stabilitási megtakarítási számla.

A fent említett megállapodás keretében az amerikai adóhivatal számára 2014 júliusától már a világ minden pénzügyi szolgáltatója, így természetesen a magyar és osztrák bankok is, kötelesek automatikusan átadni az amerikai adóalanyok adatait. Cserébe az Egyesült Államok átadja a bankjaiban lévő magyar bankszámla- tulajdonosok adatait, beleértve majd az offshore-célra használt amerikai bejegyzésű cégeik adatait is, ha magyar a végső haszonhúzó.

Ez akkor is így lesz, ha a cég bankszámláját például Svájcban, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, vagy Liechtensteinben vezetik.

Az EU-tagállamok egy direktíva alapján szintén 2015-től továbbítják majd a NAV-nak a többi EU-tagállamból származó adatokat. Így tudomásuk lesz az ott végzett munkaviszonyból származó jövedelemről, az ingatlan tulajdonjogáról és az abból származó jövedelemről egyaránt, amit persze összevethetnek az itthon benyújtott adóbevallással.

Mindezek miatt a tavaly bevezetett stabilitási megtakarítási számla egyfajta amnesztiát jelenthet a be nem vallott pénzek számára. Ugyanis az ezen a számlán elhelyezett pénz a befizetés időpontjában megszerzett jövedelemnek számít, így legálissá válik.

Napi.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk