Megjelent: 10 éve

Német nyelvterületen dolgozna? - itt a keresett szakmák listája

images

A német nyelvterület népszerűsége töretlen a külföldön állást keresők körében. Ezt nemcsak a tavalyi nemzetközi állásbörze tapasztalatai igazolják vissza - a Német Munkaügyi Szervezet 2010. március 8-17-e között zajlott országjáró toborzása során több mint kétszáz vendéglátó-ipari szakképesítéssel és német nyelvtudással rendelkező érdeklődő jelentkezett közvetítésre, olvasható a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közleményében.

Az Európai Unió egyik alapelve a személyek, ezen belül a munkaerő szabad áramlása. Ennek jegyében több nagy sikerű nemzetközi állásbörzét szervezett már a magyarországi EURES az elmúlt években. A 2010. április 10-ei rendezvényen a német nyelvterület kerül fókuszba, nem véletlenül, hiszen a legutóbbi állásbörze felmérése szerint a mintegy ezerötszáz válaszadó 33 százalék Németországot és Ausztriát jelölte meg tervezett külföldi munkavállalása helyszíneként. A német, osztrák és svájci munkaadók építőipari, vendéglátó-ipari és egészségügyi szakmákba keresnek munkavállalókat.

Németországba betegápolókat, orvosokat és vendéglátó-ipari szakembereket (szakács, felszolgáló, gyorsétkeztetési eladó) keresnek. Az ausztriai állásajánlatok ipari szakmunkásoknak (asztalos, hegesztő, elektrotechnikus, ács, szobafestő, útépítő, klímaberendezés-szerelő, tetőfedő, kőműves, útépítő) és szintén vendéglátó-ipari szakembereknek szólnak. Svájcba gépészmérnököt keresnek.

Az állásbörzére ellátogatók találkozhatnak a munkaadókkal, megismerhetik az országok foglalkoztatási szabályait és jogi segítséget is kaphatnak. A külföldi EURES-tanácsadók pedig Ausztria, Németország és Svájc élet- és munkakörülményeiről tartanak előadásokat.

Rajtuk kívül az EURES meghívott partnerszervezetei is képviseltetik magukat: az EURES-T Pannonia partnerség standján a nyugat-magyarországi, illetve a kelet-ausztriai régiók munkavállalási információihoz juthatnak az érdeklődők.

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársai tájékoztatást nyújtanak a Fiatalok Lendületben Program, kiemelten az Európai Önkéntes Szolgálat lehetőségeiről. Standdal várja az érdeklődőket a Nemzeti Pályainformációs Központ, amelynek munkatársai egyebek között az egyes végzettségek kölcsönös elismeréséről, a csereprogramokról, valamint az európai országok képzési, munkaügyi és társadalombiztosítási rendszeréről tájékoztatják a hozzájuk fordulókat. A Nemzeti Europass Központ tanácsadói segítséget nyújtanak az elvárásoknak megfelelő, nemzetközi önéletrajz elkészítésében, de hasznos tudnivalókkal gazdagodhatnak az érdeklődők az EU-vonal - EU Tájékoztató Szolgálat munkatársai révén is.

Németország kulturális intézete, a Goethe Intézet is jelen lesz az állásbörzén, munkatársai átfogóan informálják az érdeklődőket Németország kulturális, társadalmi és politikai életről, valamint nyelvtanulási lehetőségeket is kínálnak.

Képviselteti magát a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD), amely a felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködések koordinálásával, valamint a tudósok és hallgatók csereprogramjaival foglalkozik és a németországi ösztöndíjak széles választékát kínálja a magyar hallgatóknak és diplomásoknak.

Az Osztrák Kutatási és Képzési Csereszolgálatot (OeAD) képviselők az ausztriai központ tevékenységéről, szolgáltatásairól, ösztöndíj-lehetőségeiről számolnak be. A Budapesten működő Osztrák Intézet (Österreich Institut) munkatársai pedig a nyelvtanulási lehetőségekről nyújtanak majd információkat. A börzére érkező álláskeresőknek érdemes magukkal hozniuk német nyelvű szakmai önéletrajzukat és a szakképesítésükről szóló bizonyítványukat.

Mivel nagy az érdeklődés az egyéni, illetve a társas vállalkozóként történő németországi és ausztriai munkavégzés iránt, ezért a börzén az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) és az ITD Hungary szakértői is jelen lesznek. A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség a kis- és középvállalkozói kört segíti abban, hogy kiléphessen a külföldi országok piacaira, illetve, hogy megszilárdíthassa a már elért pozícióit - tudatja a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közleményében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a... Teljes cikk

Nem csökkenti a produktivitást a home office

Egy norvég kutatás szerint nem csökkenti a csapatmunka produktivitását az otthoni munkavégzés, sőt, egyes esetekben még hatékonyabb is lehet. Teljes cikk

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új... Teljes cikk