Megjelent: 13 éve

Nincs elég kapacitása az APEH-nek a többletmunkához

Kevés az APEH-nek az 500 új munkatárs az idén rábízott feladatok ellátásához - nyilatkozta Vámosi-Nagy Szabolcs, az adóhivatal volt elnökhelyettese a Napi Gazdaságnak. A szakember a jelenlegi adórendszert bírálva úgy vélekedett négy-öt fő adónemet meg kellene tartani, de minden mást el kellene felejteni.

A gazdasági és társadalmi viszonyok nem indokolják, hogy ilyen bonyolult adórendszert működtessünk. A jelenlegi helyzet elfogadhatatlan: az elmúlt négy évben több adónem született, mint 1987 és 1991 között, amikor az új adórendszer létrejött - mondta a lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adóbevételek 95 százaléka a négy-öt fő adónemből származik, a maradék öt százalék pedig a több mint harminc bagatell adónemből. Utóbbiakat el kellene felejteni, inkább az szja-kulcsot kellene megemelni még egy százalékponttal. Indokolatlanul tartják fenn az egyes tárcákhoz kapcsolható adónemeket, például a kulturális vagy az innovációs járulékot. Ezeket a normál adónemekből kellene beszedni, majd odaadni a minisztériumoknak.

Magyarországon nagy a feketegazdaság súlya, ezért nem a könnyebben elkerülhető, jövedelmi típusú adókra kellene helyezni a hangsúlyt, inkább a fogyasztást terhelő adókra, vagyis az áfára és a jövedéki adókra. Ehhez persze meg kellene erősíteni az adóhivatalt, és folyamatosan nyugtaellenőrzéseket végeztetni. Nagy pénzek fordulnak meg az országban a viszonylag kedvező nyereségadó-mérték miatt, de a folyamat kezd leállni, amihez a különadó bevezetése is hozzájárult.

A környező országok nagyon alánk ígérnek: a versenyképesség érdekében célszerű lenne csökkenteni az iparűzési adót, a társasági adót, az innovációs járulékot és a különadót. A működőtőke számára a munkaerőköltség, vagyis a közteher mértékének csökkentése is fontos lenne, de a járulékok radikális, 10 százalékpontos csökkentésében nem hiszek. Aki 40 százalékot el tud titkolni, az 35 százalékot is el fog - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A szakember szólt arról is, hogy a Szerencsejáték Felügyelet átvételét leszámítva értelmes volt a feladatok átruházása az adóhatóságra, de nem egyszerre kellett volna végrehajtani. A hivatal kapott ugyan 500 főt, de a többletmunkát 1500 ember tudná elvégezni - jegyezte meg.


Napi Gazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter