Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Női "tandem" Németország élén?

Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter a német koalíciós pártok első számú jelöltje a Horst Köhler lemondásával megüresedett államfői székbe - értesültek a német lapok.

Az 51 éves, hétgyermekes családanyát a sajtó értesülése szerint mindenekelőtt Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke favorizálja, de jelöltségét a koalíciós partner CSU és a liberális FDP is támogatja.

Amennyiben ténylegesen Ursula von der Leyent választanák meg Németország új elnökévé, ő lenne az első női államfő a szövetségi köztársaság történetében. Megválasztása egyben azt jelentené, hogy Angela Merkel és Ursula von der Leyen személyében női "tandem" állna az ország élén.

A CDU-hoz tartozó, konzervatív politikus családügyi miniszterként már tagja volt Merkel kancellár első, nagykoalíciós kormányának. A tavaly novemberben hivatalba lépett új konzervatív-liberális kormányban pedig a munkaügyi tárcát vette át, és általános megítélés szerint mindkét poszton megállta a helyét.

Ursula von der Leyen - a sajtó által jelzett - esélyeit hivatalosan egyelőre semmilyen forrásból nem erősítették meg, a koalíciós pártok vezetői csupán arra utaltak, hogy az utódjelöltről való egyeztetések még tartanak. Megfigyelők arra számítanak, hogy a kormánykoalíció a hét végéig mindenképp előáll hivatalos javaslatával.

Szakértők szerint Ursula von der Leyen jelölése ügyes sakkhúzás lenne a kancellár részéről. Ennek kapcsán arra mutattak rá, hogy a munkaügyi miniszter nemcsak a koalíciós pártok körében népszerű, személyét korábban az ellenzék sem bírálta. Miniszteri munkájával kiérdemelte a lakosság elismerését is, népszerűségét pedig növelte azáltal, hogy mindezt hétgyermekes anyaként a családi szerepvállalással egyeztette kiválóan össze. Az idézett szakértők "érdekesnek" tartották azt is, hogy Ursula von der Leyen személyében először nő kerülne az államfői tisztségbe, ráadásul viszonylag fiatal a korábbi elnökökhöz képest. Megítélésük szerint így egyformán testesítené meg a Merkel által képviselt konzervativizmust, ugyanakkor a szükséges reformerséget is.

Az ország új elnökét az erre a célra létrehozott szövetségi közgyűlés választja meg június 30-án. Mivel a koalíciós pártok a testületben jelentős többséggel rendelkeznek, jelöltjük szinte biztos befutónak számít.

Az újságok szerint a koalíciós pártok jelöltlistáján Ursula von der Leyen mögött Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, valamint Norbert Lammert, a Bundestag elnöke szerepel a második, illetve a harmadik helyen.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter