Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Nyaralt a sztrájk alatt a ver.di vezetője - Le kell mondania?

Lemondásra szólították fel kormánypárti és ellenzéki politikusok szombaton az egyik legtekintélyesebb német szakszervezet vezetőjét.

A konzervatív uniópártok, továbbá a szociáldemokraták, valamint az ellenzéki szabaddemokraták össztüzet zúdítottak az elmúlt napokban a Lufthansa légitársaság elleni sztrájkot szervező ver.di szakszervezet vezetőjére. Frank Bsirske mellett kollégái sem álltak ki, sőt a tagság jelentős része is megorrolt rá, közvetve azt a vádat fogalmazva meg, hogy Bsirske bort iszik, s vizet prédikál.

Kiderült ugyanis, hogy a ver.di vezetője feleségével együtt a Lufthansa ingyen jegyét igénybe véve a csendes-óceáni szigeteken nyaralt akkor, amikor a légitársaság földi személyzete - épp az ő, illetve a szakszervezet felhívására - magasabb béreket követelve, több napra beszüntette a munkát. Bsirske egyébként a fejenként több mint 10 ezer euróba kerülő jegyet azért kaphatta ingyen, mert - mellesleg - a Lufthansa felügyelő bizottságának tagja.

Így előbb szakszervezeti vezetőként a Lufthansa elleni sztrájkfelhívást kiadva, bizottsági tagként a légitársaság költségén - első osztályú, pezsgős és kaviáros ellátásban részesülve - rögtön nyaralni utazott, a munkabeszüntetést pedig helyettesei irányították. Ráadásul szerencséje is volt, mert a sztrájk következtében a legnagyobb német légitársaság több tengerentúli járatát törölni kényszerült ugyan, Bsirske és felesége azonban minden zökkenő nélkül eljutott a célállomásra.

A konzervatív CDU/CSU, a szociáldemokrata SPD, valamint a liberális FDP több magas rangú politikusa szombaton lemondásra szólította fel a ver.di vezetőjét, a legenyhébben szólva is erkölcstelennek és etikátlannak minősítve azt, amit tett. Az egyik konzervatív politikus szerint Bsirske mottója: "baloldali irányban agitálni, s jobboldali módon élni."

A Lufthansa egyelőre nem foglalt állást, mint ahogy nem nyilatkozott a még mindig külföldön lévő érintett sem. Helyettesei pedig nem voltak hajlandók kommentálni az ügyet. A sztrájk egyébként pénteken kompromisszummal ért véget. A szakszervezeti tagság jelentős része kevesellte a végül kiharcolt, 7,4 százalékos béremelést, amely elmaradt az eredeti, 9,8 százalékos követeléstől.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek