Megjelent: 4 hónapja

Nyitottabbak a cégek a távmunkára, de még nem teljes a bizalom

Tízből hat cégvezető szerint a távmunka hatására fejlődött az alkalmazottak motivációja és elkötelezettsége.

A munkavállalók 80 százaléka és a felsővezetők kétharmada is támogatja az otthoni munkavégzést - írja a Népszava a profession.hu kutatására hivatkozva. Öt évvel ezelőtt egy hasonló felmérésben a cégvezetők kicsivel több mint fele gondolta úgy, hogy dolgozóik otthonról is elvégezhetik a munkájukat.

A dolgozók igénye ugyanakkor nem változott, 78 százalékuk már 2014-ben is élt volna a lehetőséggel. A cégvezetők közül egyre többen próbálták már ki az otthoni munkavégzést, ennek is köszönhető, hogy már többen támogatnák, mint 5 éve: a korábbi 27 százalékhoz képest ma már 61 százalékuk próbálta ki a távmunkát. A középvezetők esetében ez az arány 23 százalékról 65-re ugrott. Némileg árnyalja a képet, hogy a teljes munkavállalói körnek csak 18 százaléka próbálhatta ki az otthoni munkavégzést. A cégvezetők kétharmada úgy gondolja, a távmunkával el tudnak térni a szokásos munkaidőhöz kapcsolódó időbeosztástól, a dolgozók pedig kevesebb időt töltenek közlekedéssel, amivel pénzt is spórolnak. Tízből hat cégvezető szerint fejlődött az alkalmazottak motivációja és elkötelezettsége.

Hogy ennek ellenére miért nem vezették be nagyobb arányban a cégek az otthonról történő munkavégzést? Minden második cégvezető attól tart, hogy így csökkenne az alkalmazottak feletti kontroll, és a dolgozók számára összemosódna a munka és a magánélet határvonala. A válaszadók szerint az újságírás, az informatika, a marketing és PR feladatok, valamint az értékesítési munkaköröknél lehet alkalmazni a távmunkát.

Népszava
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter