Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Nyolc százalékos béremelést szeretnének a rendvédelmi dolgozók

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának, valamint a fegyveres és rendvédelmi szféra ágazati érdekegyeztető fórumainak soron kívüli összehívását kezdeményezi tagszervezeteivel együtt a kormánynál, illetve az érintett tárcák vezetőinél a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ).

A fórum összehívására annak érdekében lenne szükség, hogy a fegyveres, illetve rendvédelmi szféra munkavállalóinak 2007. évi keresetnövekedése érje el a minimum nyolc százalékos mértéket. Az ügyben a FRDÉSZ hétfői, rendkívüli elnökségi ülésen döntött - olvasható Kónya Péter elnök közleményében.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy miután a 2007-re vonatkozó közszférás bérmegállapodás mértéke nem éri el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) bérajánlás felső mértékét, az FRDÉSZ nem tekinti lezártnak a fegyveres és rendvédelmi szférára vonatkozó bértárgyalásokat.

Az elnök a kommünikében hivatkozott a kormány és a sztrájkbizottság között megkötött megállapodás harmadik pontjára, amely kimondja: "A tárgyaló felek felhívják a munkáltatókat (fenntartókat) és a szakszervezeteket: szektorális, ágazati és helyi megállapodásokkal segítsék elő, hogy a közszolgálat különböző jogviszonyaiban és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottak keresetnövekedése megfeleljen az Országos Érdekegyeztető Tanács 2007. évi bérmegállapodásában rögzített mértékű keresetnövekedésnek".

Kónya Péter hangsúlyozta: az FRDÉSZ a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF), illetve az ágazati érdekegyeztető fórumokon folytatott bértárgyalások eredményességétől teszi függővé a "munkabéke helyreállását" a fegyveres és rendvédelmi szférában.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság múlt hétfőn mondta le a február 21-ére meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkot, mert megegyeztek a kormányzat képviselőjével a 6,65 százalékos idei közszolgálati béremelésről.

Follow hrportal_hu on Twitter