Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Nyugdíjemelés Csehországban

A nyugdíjak általános emeléséről június elején döntött a cseh kormány. Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a nyugdíjemelést az év eleje óta megugrott, váratlanul magas infláció tette szükségessé. Augusztustól a csehországi nyugdíj átlaga havi 9616 korona (93 568 forint).

A baloldali ellenzék bírálja a jobbközép kabinetet, hogy a nyugdíjat már az év elején emelnie kellett volna, és azzal vádolja a kormánykoalíciót, hogy az intézkedés augusztusra való időzítése kampánycélokat szolgál. Októberben Csehországban ugyanis regionális és részleges szenátusi választások lesznek. A sajtó szerint a jobboldal abban bízik, hogy a nyugdíjemelés számára kedvezően fogja befolyásolni az idősebb választókat.

Csehországban évről évre nő a nyugdíjakra fordított összeg: 1998-ban 153,6 milliárd koronát fordított az állam erre a célra, az idei költségvetésben már 297,9 milliárd korona szerepel.
A nyugdíjra fordított költségeket a nyugdíjasok száma, a meghosszabbodott élettartam és a nyugdíjak növelése befolyásolja leginkább.

A cseh parlament a közelmúltban már elfogadta a nyugdíjrendszer reformjának első szakaszát. Ennek értelmében a nyugdíjkorhatárt egységesen 65 évre emelik, és a kötelező biztosítási idő az eddigi 25 évről 35 évre emelkedik. A jövőben ebbe az időszakba már nem lesznek beszámíthatók az egyetemi évek.
A reform további fontos része, hogy a rokkantnyugdíjnak három fokozata lesz, és minden nyugdíjas munkát vállalhat anélkül, hogy ez bármiféle módon is érintené nyugdíját. A mai szabályozás szerint a nyugdíjasok munkavállalási joga korlátozva van.
Az új intézkedéseket 2010-től fokozatosan fogják bevezetni.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek