kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

OÉT: nincs egyetértés a nyugdíjszabályok módosításáról

Nem nyerte el sem a munkavállalói, sem a munkaadói oldal egyetértését az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a kormány nyugdíjrendszer módosítását célzó törvényjavaslata, amely egyebek mellett felemelné a nyugdíjkorhatárt, beépítené a 13. havi nyugdíjat a havi ellátásba, és megváltoztatná az indexálás szabályait.

A munkavállalói oldal szerint a kormánynak vissza kellene vonnia a törvényjavaslatot, és érdemi vitát kezdenie - mondta Horváth Lajos (LIGA), a munkavállalói oldal szóvivője.

A munkaadói oldal egyetért a nyugdíjkorhatár emelésével és a 13. havi nyugdíj kezelésével, a mértékben és a módszerben van különbség - mondta Bálint Adrienn szakértő, a munkaadói oldal képviseletében. A munkáltatók a válságkezelést illetően "hangsúlytalannak" tartják a javaslatot, átgondolását javasolják - tette hozzá.

Koválik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkára a kormányoldal képviseletében elmondta: a módosítások részben a válságkezelő csomaghoz kapcsolódnak, részben a demográfiai folyamatokat kezelik. A nyugdíjkorhatár fokozatos emelése hosszú felkészítési időt biztosít - hangsúlyozta a szakállamtitkár. Figyelembe vették azt is, hogy a nők előre hozott korhatára 2013-ban is emelkedik - tette hozzá. A férfiaknál az 1950-ben születettek vehetnének igénybe utolsó korcsoportként csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjat, a nők közül pedig az 1952-53-ban születettek.

A javaslat szerint 2010-től a 13. havi nyugdíj a 2009. évi szinten - az évi 80 ezer forintos összeghatár alkalmazásával - beépül a havi nyugellátásokba, de csak azoknál, akik 2009 novemberében részesültek 13. havi nyugdíjban. A kormány kezdeményezi a svájci indexálás szabályainak átalakítását is 2010-től. Ez gazdasági visszaesések idején nagyobb biztonságot ad a nyugdíjasoknak, a reálkeresetek emelkedéséből ugyanakkor nem automatikusan, hanem a gazdasági növekedés függvényében biztosít többletet - mondta az államtitkár.

Horváth Lajos úgy vélekedett, hogy a folyamatos politikai beavatkozások verik szét a nyugdíjrendszert, és sokszor a beavatkozások által okozott igazságtalanságok korrigálására kell újra beavatkozni. A munkavállalói oldal szóvivője szerint a korhatáremelésnek és az indexálás módosításának a jelenlegi helyzetre nincs hatása, sőt az utóbbi jelenleg negatívan érintené a költségvetést, a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos elképzelés pedig igazságtalanságot visz a rendszerbe. Felhívta a figyelmet arra: az önkéntes nyugdíjpénztárakkal sincs minden rendben, különösen, a kormány tervezett intézkedéseit nézve. Át kellene gondolni a magánnyugdíjpénztári rendszert is, mert a kasszák nem hozzák a megfelelő szintet, miközben az emberek bele vannak ezekbe kényszerítve - tette hozzá.

A nyugdíjrendszert csak jelentős politikai-társadalmi konszenzussal lehet módosítani, csak ez biztosítja, hogy később ne kelljen hozzányúlni - hangsúlyozta Horváth Lajos, aki szerint "válságkezelésre hivatkozva, sutyiban" olyan dolgokat akarnak átnyomni, amelyek sokak életét meghatározzák. Szerinte folytatni kell a Nyugdíj Kerekasztal által megkezdett munkát.

A magán-nyugdíjpénztári ág nem maradhat úgy, ahogy van, az előterjesztés enékül féllábú - jelentette ki Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. Sürgősen lehetővé kellene tenni a visszalépést a felosztó-kirovó rendszerbe azoknak, akiknek a magánpénztártól kapott nyugellátása nem éri el a 25 százalékot. Ez azért is fontos, mert a válság miatt ismét felmerül az előrehozott nyugdíj; nem az érintetteken múlik, ha megszűnik a munkahelyük - mondta.

Bálint Adrienn, a munkaadói oldal képviselője szerint a korhatár emelése megfelelő átmeneti szabályokkal gyorsabban is megvalósítható lenne. Nem csak a kiadási, hanem a bevételi oldal is fontos - figyelmeztetett. A nyugdíjemelés módszerét illetően a munkaadók szerint figyelembe kell venni, hogy munkanyugdíjról van szó. A növekedéshez és tervezett adathoz való kötéssel a munkaadói oldal nem ért egyet.

A magánnyugdíjpénztárakkal nagyon sok probléma van - ismerte el Koválik Erzsébet. A 13. havi nyugdíj beépítésével kapcsolatban úgy vélekedett, bárhol húzzák meg a határt, találni lehet olyan réteget, amelynek hátrányos. A korhatár fontos kérdése a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának, amit nem lehet túl gyorsan meglépni, mert sokan élnének szerzett jogukkal és előre hozott nyugdíjba mennének - reagált a munkaadói oldal észrevételére. Úgy vélekedett, ha a válság elmúlik, a foglalkoztatási helyzet is javulni fog. A korhatár emelése szerinte nem sérti a szociális biztonságot, és hatását később hozza meg. Az indexálás annyiban válságkezelő, hogy nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjak a növekedésnél gyorsabban emelkedjenek; hatásai 2012-ben jelentkeznek, a GDP 0,5 százalékának megfelelő megtakarítást eredményez - mondta.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk