Megjelent: 10 éve

OFA: képzések az esélyegyenlőségért

Felmérések szerint hazánkban a roma kisebbségieket, a nőket és az 50 évnél idősebb embereket éri legtöbbször hátrányos megkülönböztetés. Álláskeresésben, munkavállalásban, oktatásban számtalanszor kell szembesülniük származásuk, nemük vagy életkoruk miatti megkülönböztetéssel.

images

Az egyenlőtlenségek felszámolása fontos társadalmi kihívás, aminek elérése érdekében az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) meghirdette =Esély programját. Ennek keretében a Perfekt Akadémia Nonprofit Közhasznú Kft. "esélyegyenlőségi érzékenyítő" képzést tartott a Nemzeti Tankönyvkiadó és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkatársai részére. A képzések célja az volt, hogy a két szervezet munkatársai, általuk pedig a közvélemény szemléletformálása felgyorsuljon.

"Mindkét szervezet munkatársainak esélyegyenlőségi érzékenyítése fontos" - magyarázza Dr. Dobay Péter, a Perfekt Akadémia vezetője. "Az ÁFSZ munkavállalóinak képzésével az volt a célunk, hogy a szervezethez forduló álláskeresők - sokszor halmozottan hátrányos helyzetű személyek - körében is széleskörűen biztosítva legyen az egyenlő bánásmód figyelembe vétele, mivel az ÁFSZ munkatársai segítenek nekik az elhelyezkedésükben. A Nemzeti Tankönyvkiadó pedig kiadványain, tankönyvein keresztül lehet szemléletformáló a diákok és a pedagógusok számára annak érdekében, hogy már az iskolákban ráébredjenek a tanulók a másság elfogadásának fontosságára, és alakuljon bennük ki minél hamarabb az odafigyelés és érzékenység természetes igénye."

Jókai István, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója szerint a kiadó eddig is nagy hangsúlyt fektetett a mindennapi munkája és a tankönyvek írása, szerkesztése során is az esélyegyenlőség szem előtt tartására. A Nemzeti Tankönyvkiadó székházában évek óta akadálymenetesen lehet közlekedni, de a program képzéseinek köszönhetően újabb módosításokat terveznek a további könnyítések érdekében.

A vezérigazgató hozzátette: "A befogadó és az esélyegyenlőséget hangsúlyozottan szem előtt tartó oktatás lehet az egyik leghatásosabb eszköze az esélyegyenlőségi érzékenység kialakulásának. Ha időben, már gyermekkorban odafigyelünk a problémára, és a diákok a tankönyvekben is esélyegyenlőséggel találkoznak, akkor felnőttként is jobban fogják tudni kezelni az ezzel kapcsolatos kihívásokat. Jól példázza hozzáállásunkat a nemzetiségi tankönyvek kiadása is, amivel a hazai kisebbségek egyenlő esélyekkel történő képzési lehetőségeit biztosítjuk évtizedek óta."

Az OFA pályázatának sikerét bizonyítja, hogy a képzésben résztvevő szervezetek még a projekt időtartama alatt látás- és hallássérült kollégákkal gazdagodtak, vagy továbbiak felvételét tervezik. A megváltozott munkaképességű munkatársak érkezésére egy-egy tréning keretében készítették fel a dolgozókat.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter