Megjelent: 3 éve

Ön örülne a sziesztának?

Vágó Gábor egykori LMP-s képviselő egy cikkben fejti ki miért nemzeti sorskérdés a szieszta, milyen előnyei lennének a munkaadók és a munkavállalók, sőt a gazdaság szempontjából is - írja az azonnali.hu.

Vágó Gábor szerint ebben a hőségben senki nem tud koncentrálni, a szieszta bevezetése hasznos lenne. "A nyári delelés egy pártérdekeken átívelő nemzeti sorskérdés." - írja az oldal.

A globális felmelegedés miatt egyre melegebb nyarak várhatóak, Vágó szerint tíz év múlva alig tudunk majd dolgozni a hőstressz okozta kábaságtól. A nagy melegben fellépő koncentrációs zavar, a bágyadt tompaság mindenkire hatással van a kánikulában (még akkor is ha légkondi mellett dolgozik), ami szerinte előbb-utóbb a gazdasági mutatókon is meglátszik majd.

Egy kutatás szerint egy emberöltő múlva az emberiség fele olyan helyen fog élni, ahol kiemelten magas lesz a hőstressz kockázata. Az elviselhetetlen hőségben való munka mindenkinek rossz: a dolgozónak azért, mert nem érzi jól magát, a munkaadónak azért, mert visszaesik a termelés, az államnak pedig azért, mert kevesebb az adóbevétel.

Úgy gondolja egyetlen megoldás van: a szieszta. A dolgozókat felfrissítené, után hatékonyabban tudnák végezni munkájukat, ahogyan Spanyolországban is. Senki nem dolgozna kevesebbet, csak két részletben húzná le a napi műszakot. A kreativitást is növeli a 15-20 perces alvás és a koradélutáni pihenő: erre több helyen már rájöttek pl. a Google és a NASA is lehetőséget nyújt a dolgozóinak az ún. power nap, erősítő szundi megtartására.

Azt javasolja induljon meg egy társadalmi vita a kérdésről. A Facebook-on is elindult egy oldal ezzel a kapcsolatban: Legyen nyári delelés néven.

Fotó Pixabay
azonnali.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter