Megjelent: 6 éve

Ön örülne a sziesztának?

Vágó Gábor egykori LMP-s képviselő egy cikkben fejti ki miért nemzeti sorskérdés a szieszta, milyen előnyei lennének a munkaadók és a munkavállalók, sőt a gazdaság szempontjából is - írja az azonnali.hu.

Vágó Gábor szerint ebben a hőségben senki nem tud koncentrálni, a szieszta bevezetése hasznos lenne. "A nyári delelés egy pártérdekeken átívelő nemzeti sorskérdés." - írja az oldal.

A globális felmelegedés miatt egyre melegebb nyarak várhatóak, Vágó szerint tíz év múlva alig tudunk majd dolgozni a hőstressz okozta kábaságtól. A nagy melegben fellépő koncentrációs zavar, a bágyadt tompaság mindenkire hatással van a kánikulában (még akkor is ha légkondi mellett dolgozik), ami szerinte előbb-utóbb a gazdasági mutatókon is meglátszik majd.

Egy kutatás szerint egy emberöltő múlva az emberiség fele olyan helyen fog élni, ahol kiemelten magas lesz a hőstressz kockázata. Az elviselhetetlen hőségben való munka mindenkinek rossz: a dolgozónak azért, mert nem érzi jól magát, a munkaadónak azért, mert visszaesik a termelés, az államnak pedig azért, mert kevesebb az adóbevétel.

Úgy gondolja egyetlen megoldás van: a szieszta. A dolgozókat felfrissítené, után hatékonyabban tudnák végezni munkájukat, ahogyan Spanyolországban is. Senki nem dolgozna kevesebbet, csak két részletben húzná le a napi műszakot. A kreativitást is növeli a 15-20 perces alvás és a koradélutáni pihenő: erre több helyen már rájöttek pl. a Google és a NASA is lehetőséget nyújt a dolgozóinak az ún. power nap, erősítő szundi megtartására.

Azt javasolja induljon meg egy társadalmi vita a kérdésről. A Facebook-on is elindult egy oldal ezzel a kapcsolatban: Legyen nyári delelés néven.

Fotó Pixabay
azonnali.hu
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Havi háromezer euróért is alig találnak vendéglátóst az Adriára

Montenegróban a bárokat sem tudják kinyitni a munkaerőhiány miatt. Teljes cikk

Ezekben a megyékben a legjobb a nyugdíjasok anyagi helyzete

Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben jelentősen romlott a nyugdíjasok helyzete. Teljes cikk

Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk