Megjelent: 13 éve

Optimisták és magabiztosak a pályakezdő mérnökök

Optimisták és magabiztosak a végzős német mérnökök és közgazdászok - derül ki a berlini Trendence Intézet felméréséből. Mindez a kedvező munkaerő-piaci folyamatokra és a növekvő szakemberhiányra vezethető vissza. Magabiztosságból Magyarországon sincs hiány: egy 2006-os felmérés szerint a BME hallgatóinak 40 százaléka úgy látja, a diplomázást követő három hónapon belül álláshoz jut.

A végzősök csupán 17 százaléka gondolja úgy, hogy nehéz lesz megtalálnia első munkahelyét, míg egy évvel ezelőtt 50 százalék feletti volt a borúlátók aránya. Szintén megszűnőben a szerénység a kezdő fizetések kérdéskörében. Míg a közgazdászok egy évvel ezelőtt évi 40 700 euróval is megelégedtek volna, mára 42 ezer euróra (10,9 millió forint) nőttek az elvárások. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a mérnököknél: 2006-ban 42 ezer eurót kértek volna átlagban, mára 43 800 eurót (11,4 millió forint).

Három hónapon belül állásra számítanak

Az első állás megtalálásnak időtartamában a mérnökök magabiztosabbak: 28 százalékuk biztos abban, hogy három hónapon belül munkaadót talál. A közgazdászok 20 százaléka vélekedik ekképpen. Mindkét adat 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mérthez képet, tehát itt is megfigyelhető a növekvő optimizmus.

Autógyártók és nagy könyvvizsgálók

A felmérésben a fiatalok arról is nyilatkoztak, mely cégeknél szeretnének leginkább dolgozni. A presztízslistán mindkét csoportnál autóipari óriások végeztek az élen, a gazdasági diplomásoknál a nagy könyvvizsgálók is kedveltek. A közgazdászoknál a BMW, a Porsche, a PricewaterhouseCoopers, a KPMG és az Ernst & Young áll az első öt helyen, a mérnököknél BMW, Audi, Porsche, Siemens, DaimlerChrysler a sorrend.

Magyarországon nettó 160 ezer forint a bérigény

Magyarországon a pályakezdő mérnökök elhelyezkedési kilátásairól a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Karrier Irodája készít felmérést a Műegyetemi Állásbörze látogatói között. A 2006 őszi rendezvényen a fiatalok nettó bérigénye 160 ezer forint volt, három éves munkatapasztalattal pedig nettó 290 ezer forintot tartottak reálisnak. Ha bruttósítjuk a bérigényt és összevetjük a német pályakezdők elvárásaival, akkor látható, hogy a németek 3,5-szer magasabb fizetésre tartanak igényt. Mindez megfelel a két ország közti bérszínvonal-különbségnek.
A BME végzősei még a németeknél is optimistábbak az elhelyezkedést illetően: 40 százalékuk úgy vélte, a diplomázást követően három hónapon belül álláshoz jut. A végzős mérnökök kedvelt munkaadói nálunk is nagy, nemzetközi cégek. 2006-ban az élen a Bosch végzett, megelőzve az Audit és az IBM-et.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter