Megjelent: 12 éve

Öregszik Baranya megye

Jóval több nyugdíjas él a régióban, mint a rendszerváltáskor. Minden harmadik baranyai lakos részesül ebben az ellátásban , írja a Világgazdaság.

A rendszerváltáskor (1990. január elején) a dél-dunántúli régió negyede volt nyugdíjas, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal minap kiadott elemzéséből. Azóta ez a 25 százalék is jelentősen megugrott, mára a népesség 32 százaléka részesül nyugdíjban, illetve járadékban.

Az érintettek létszáma is növekedett, nemcsak az összlakossághoz viszonyított arányuk: amíg 1990-ben 256 ezer fő volt nyugdíjas, járadékos, addig 2008 januárjában már csaknem 312 ezren részesültek ilyen ellátásban. Az 1997-es nyugdíjtörvény hatására lassult az ellátottak számának növekedése.

Dél-Dunántúlon Baranyában él a legtöbb nyugdíjas, 33 százalék az összlakossághoz képest, azaz minden harmadik baranyai részesül ilyen jellegű ellátásban.

Szakemberek szerint ennek a hátterében az áll, hogy Baranyában a rendszerváltás környékén lezajlott ipari szerkezetátalakulás, gyár- és bányabezárások miatt sokan mentek el rokkant-, illetve korkedvezményes nyugdíjba.

Az elmúlt időszakban erőteljesen megnőtt a korhatár alatti öregségi nyugdíjasok száma is, mivel a kedvezőtlenebbre változó jogszabályi feltételek miatt többen igyekeztek mihamarabb nyugdíjba menni.

bama.hu/Világgazdaság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter