Megjelent: 7 éve

Óriási nőtt az idegenforgalom májusban - a SZÉP-kártya használat is megugrott

images

Májusban országszerte számos rangos nemzetközi esemény került megrendezésre, amelyek hozzájárultak a szálláshelyi adatok kedvező alakulásához.

A külföldi vendégek 1241 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 18, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országok vendégforgalma kedvezően alakult. Míg Németország, Ausztria és Olaszország esetében a növekedés 10 százalék alatt maradt, addig a brit, a lengyel és az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett (25, 29 és 61 százalék).

Májusban a belföldi vendégek 791 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 9,7 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom – Nyugat-Dunántúl kivételével – minden turisztikai régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 68 százalék-át fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 13 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 53 százalékos volt, ami 4,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az ötcsillagos szállodák szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 73 százalékos volt.

Májusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 173 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8577 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 18 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A vizsgált időszakban összesen 29 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 16 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 1,3 milliárddal több, mint az előző év májusában. A forint/euró árfolyam 293 forint volt a vizsgált hónapban, közel azonos a 2012. májusi értékkel.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján májusban 1865 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év ötödik hónapjában 1 milliárd forint értékben fizettek ezen a fizetőeszközzel a szálláshely-szolgáltatásokért. A megnövekedett SZÉP-kártya használatában szerepet játszott, hogy az előző évben kiadott kártyákat 2013. május 31-ig lehetett beváltani.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken májusban közvetlenül 30 ezer főt foglalkoztattak, ami 3,4 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

2013. május 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2737 volt, ezen belül 971 szálloda mintegy 57 ezer szobával, 942 panzió több mint 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 824 volt.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter