Megjelent: 4 éve

Országos kutatás indulna az iskolai nyelvoktatásról

A Nyelvtudásért Egyesület a középiskolai nyelvoktatás szervezési és tartalmi kérdéseiről szóló kutatási tervet adott át az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Mivel a március 5-i, “Mi a baj az iskolai nyelvoktatással?” című konferencia egyik legfontosabb konklúziója az volt, hogy utoljára 2006-2009 között készült nagymintás, reprezentatív felmérés az iskolai nyelvoktatásról, az egyesület most mélyebb elemzésére alkalmas, aktuális adatokkal kívánja feltárni a közoktatásban zajló nyelvtanítás problémáit és a tanítás alacsony hatékonyságának okait. Az egyesület bízik abban, hogy a kutatás eredményeit felhasználó oktatáspolitika eredményes válaszokat tud majd adni a nyelvoktatás kihívásaira.

Az egyesület szakemberei összeállították egy országosan reprezentatív, empirikus kutatás részletes tervét annak érdekében, hogy megbízható, friss adatok begyűjtésével megismerhető legyen az osztályteremben folyó tényleges nyelvoktatási gyakorlat.

E cél elérése érdekében – a legkorszerűbb nemzetközi és hazai módszertani ajánlásokkal összhangban – az egyesület szakemberei többféle adatgyűjtési technikát kívánnak alkalmazni.

A tervek szerint az ország 70 kiválasztott középiskolájának valamennyi 11. osztályos diákját felkérik a kutatási kérdőív kitöltésére, továbbá angol, illetve német nyelvi készségeiket objektíven mérő tesztek megoldására. A kutatók ugyanezekben az iskolákban 2-2 tanárral is interjút készítenek, kérdőívet töltetnek ki, illetve intézményenként négy tanórán óramegfigyelést végeznek. A nyelvoktatás iskolai szervezési problémáit egy intézményi kérdőívvel tárják fel, és a szülők véleményét is megkérdezik. A tervek szerint a kutatás kiterjed majd a diákok egyéni motivációjának, nyelvérzékének, tanulási stratégiáinak és autonóm tanulási viselkedésének, továbbá a célnyelvvel kapcsolatos attitűdjeinek vizsgálatára is.

Az időterv szerint a kutatás 2016 májusában az intézmények megkeresésével indul. A kutatók július-augusztus folyamán kidolgozzák és véglegesítik a mérőeszközöket, szeptember és december között begyűjtik, 2017 január-februárjában pedig feldolgozzák és elemzik az adatokat.

A mintegy 30 millió forintból megvalósítható kutatáshoz a Nyelvtudásért Egyesület kéri a minisztérium elvi és anyagi támogatását. Az egyesület várakozásai szerint a kutatás megállapításai elősegítik majd azt is, hogy a nyelvoktatás-politikai intézkedések – azon belül pedig például a nyelvvizsga-követelmények – a lakosság idegennyelv-tudását javító hasznos eszközzé, ne pedig az esélyegyenlőséget redukáló kötelezettséggé, a felsőoktatásba való bekerülés gátjává válhassanak.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Külföldi diákok nem tanulhatnak tovább olyan amerikai egyetemen, ahol csak online oktatás folyik

Az Egyesült Államokban a legtöbb egyetem távoktatást tervez legalább az első félévre. Teljes cikk

Saját pénzükből költöttek a távoktatásra a tanárok

Laptopra, webkamerára, gyorsabb internetelőfizetésre is költöttek a pedagógusok. Teljes cikk

A digitális tanítás a jövőben is része lehet az oktatásnak

A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében például a szombatra áthelyezett munkanapokon is lehetőség nyílna a digitális oktatásra. Teljes cikk