Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Ősszel megalakulhat az új szakszervezeti konföderáció

Az ősszel alakulhat meg az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyesülésével létrejövő új szakszervezeti konföderáció - mondta Székely Tamás, az ASZSZ és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke kedden Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Székely Tamás emlékeztetett arra, hogy a három tömörülés az idén május elsején jelentette be, hogy egységes szakszervezeti konföderációt hoznak létre, és munkacsoportokban elkezdik az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket.

Az új, egyesült szövetségnek 300-350 ezer tagja lesz, így a magyar szakszervezeti tagság több mint kétharmadát képviselheti majd - emelte ki az elnök. Szólt arról is, hogy a névről szóló döntés folyamatban van, de a "gigaszakszervezetnek" várhatóan egy elnöke lesz és két elnökhelyettese, akik közül az egyik a köz-, másik a versenyszféráért felel majd.

Székely Tamás a beszélgetésen kiemelte, hogy az Autonómok egy olyan konföderáció létrehozásában érdekeltek, amely a versenyszféra, a közüzem és a közszféra munkavállalóit képviseli, egy, a mindenkori politika számára megkerülhetetlen szakszervezetként.

Az ASZSZ, az MSZOSZ és a SZEF célja, hogy egy hatékonyabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező szövetség jöjjön létre, és nem azt szeretnék, hogy kétpólusúvá váljon a szakszervezeti mozgalom - fűzte hozzá az Autonómok elnöke.

A május elseje óta zajló egyeztetésekről elmondta: szétválasztják majd a köz- és a versenyszférás érdekképviseletet, fontos szerepet kapnak az egyes ágazatok, valamint szakmai alapon új területi képviseleti rendszert alakítanak ki majd ki.

Székely Tamás úgy vélekedett, hogy a verseny- és a közszféra közötti szolidaritási kapocs elgyengült az utóbbi időben, de bízik benne, hogy a megújult együttműködés ezt is újra feléleszti.

Arra a kérdésre, hogy az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel (ÉSZT) - amelynek elnöke májusban azt mondta, egyelőre nem látják, hogyan tudnák tagjaik érdekeit megfogalmazni egy ilyen nagy társulásban - egyeztetnek-e, Székely Tamás nemmel válaszolt, hozzátéve ugyanakkor, hogy nyitottak a csatlakozni szándékozók felé.

Az elnök elmondta: az ASZSZ többször is egyeztetést kezdeményezett Németh Szilárddal, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjével, azt kérve, hogy a korengedményes nyugdíj jogintézményét ismét vezessék be, mert ez alternatíva lehet azoknál a cégeknél, ahol a rezsicsökkentés miatt egyébként korengedményes nyugdíjra jogosult munkavállalókat bocsátanának el. Székely Tamás hozzátette: megkeresésükre még nem kaptak választ, de reméli, hogy augusztusban vagy szeptemberben egyeztetni tudnak Németh Szilárddal.

Székely Tamás a rezsicsökkentés kapcsán kifejtette: a villamosenergia-szektorban, a gázszolgáltató, valamint a vízi közmű cégeknél már most látszanak a negatív hatások. A cégek visszafogják a beruházásokat, és azok a beszállítók, amelyek a beruházásokban aktívabban részt vesznek, a megrendelések elmaradása miatt leépítésekbe kezdtek. Felidézte, hogy például komoly, többlépcsős leépítés lesz a GDF Suez tulajdonában lévő Dunamenti Erőműnél a következő években.

A hétfőn aláírt bérajánlási megállapodásról Székely Tamás úgy vélekedett, hogy annak már csak a villamosenergia-ipar és a vasút területén van már csak jelentősége, az Autonómok tagszervezetei például már jóval korábban megállapodtak az idei bérfejlesztésről a cégekkel, amelyek most már 2014-et tervezik.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter