kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Ősszel megalakulhat az új szakszervezeti konföderáció

Az ősszel alakulhat meg az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyesülésével létrejövő új szakszervezeti konföderáció - mondta Székely Tamás, az ASZSZ és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke kedden Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Székely Tamás emlékeztetett arra, hogy a három tömörülés az idén május elsején jelentette be, hogy egységes szakszervezeti konföderációt hoznak létre, és munkacsoportokban elkezdik az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket.

Az új, egyesült szövetségnek 300-350 ezer tagja lesz, így a magyar szakszervezeti tagság több mint kétharmadát képviselheti majd - emelte ki az elnök. Szólt arról is, hogy a névről szóló döntés folyamatban van, de a "gigaszakszervezetnek" várhatóan egy elnöke lesz és két elnökhelyettese, akik közül az egyik a köz-, másik a versenyszféráért felel majd.

Székely Tamás a beszélgetésen kiemelte, hogy az Autonómok egy olyan konföderáció létrehozásában érdekeltek, amely a versenyszféra, a közüzem és a közszféra munkavállalóit képviseli, egy, a mindenkori politika számára megkerülhetetlen szakszervezetként.

Az ASZSZ, az MSZOSZ és a SZEF célja, hogy egy hatékonyabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező szövetség jöjjön létre, és nem azt szeretnék, hogy kétpólusúvá váljon a szakszervezeti mozgalom - fűzte hozzá az Autonómok elnöke.

A május elseje óta zajló egyeztetésekről elmondta: szétválasztják majd a köz- és a versenyszférás érdekképviseletet, fontos szerepet kapnak az egyes ágazatok, valamint szakmai alapon új területi képviseleti rendszert alakítanak ki majd ki.

Székely Tamás úgy vélekedett, hogy a verseny- és a közszféra közötti szolidaritási kapocs elgyengült az utóbbi időben, de bízik benne, hogy a megújult együttműködés ezt is újra feléleszti.

Arra a kérdésre, hogy az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel (ÉSZT) - amelynek elnöke májusban azt mondta, egyelőre nem látják, hogyan tudnák tagjaik érdekeit megfogalmazni egy ilyen nagy társulásban - egyeztetnek-e, Székely Tamás nemmel válaszolt, hozzátéve ugyanakkor, hogy nyitottak a csatlakozni szándékozók felé.

Az elnök elmondta: az ASZSZ többször is egyeztetést kezdeményezett Németh Szilárddal, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjével, azt kérve, hogy a korengedményes nyugdíj jogintézményét ismét vezessék be, mert ez alternatíva lehet azoknál a cégeknél, ahol a rezsicsökkentés miatt egyébként korengedményes nyugdíjra jogosult munkavállalókat bocsátanának el. Székely Tamás hozzátette: megkeresésükre még nem kaptak választ, de reméli, hogy augusztusban vagy szeptemberben egyeztetni tudnak Németh Szilárddal.

Székely Tamás a rezsicsökkentés kapcsán kifejtette: a villamosenergia-szektorban, a gázszolgáltató, valamint a vízi közmű cégeknél már most látszanak a negatív hatások. A cégek visszafogják a beruházásokat, és azok a beszállítók, amelyek a beruházásokban aktívabban részt vesznek, a megrendelések elmaradása miatt leépítésekbe kezdtek. Felidézte, hogy például komoly, többlépcsős leépítés lesz a GDF Suez tulajdonában lévő Dunamenti Erőműnél a következő években.

A hétfőn aláírt bérajánlási megállapodásról Székely Tamás úgy vélekedett, hogy annak már csak a villamosenergia-ipar és a vasút területén van már csak jelentősége, az Autonómok tagszervezetei például már jóval korábban megállapodtak az idei bérfejlesztésről a cégekkel, amelyek most már 2014-et tervezik.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk