Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Összevont reáltárgyak- megkezdődik a természetismeret tanárok képzése

Teljes félremagyarázás, hogy a természettudományi tárgyak eltűnnének a magyar oktatásból - reagált Hiller István egy napilap cikkére, miszerint ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csak akkor támogatja a összevonást, ha az nem jár óraszámcsökkenéssel és elbocsátásokkal.

Magyar Nemzet információja szerint ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát, s amennyiben a rendszer beválik, várhatóan 2013-ra megszűnnek az önálló reáltárgyak és az összes gyereket az új program szerint tanítják majd. A biológiát, a kémiát és a fizikát megszüntetik, és egyetlen tárgyat, élettant oktatnak helyette - írta hétfőn a lap.

Hiller István hangsúlyozta, a természettudományi tárgyak nem tűnnek el a magyar oktatásból. "Az iskolák döntik el, hogy a továbbiakban a kémiát, a biológiát vagy a fizikát hagyományos tantárgyakként oktatják-e vagy ugyanannyi óraszámban, de összevonva komplex természettudományos ismereteket adnak" - mondta a miniszter.

Közölte azt is, hogy az új rendszert 2013-nál korábban nem akarják bevezetni, de az oktatási intézmények lehetőséget kapnak arra, hogy azt már a 2008/2009-es tanévben is alkalmazzák. Szerinte a változtatás a magyar természettudományi oktatásnak határozottan jót tehet. "Azt akarjuk, hogy a természettudományi tárgyakból a diákjaink a jelenleginél többet tudjanak, és hogy jobban szeressék" - magyarázta.

A PDSZ csak akkor támogatja a természettudományos tárgyak összevonását, ha az nem jár óraszámcsökkenéssel és elbocsátásokkal - közölte Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke. A természettudományos tantárgyak összevonásának eredményessége véleménye szerint attól függ, hogy az integrált tantárgy óraszáma eléri-e az összevonás előtti órák össezadott számát.

A PDSZ elnökének ismeretei szerint az adott iskolák nevelőtestületei önállóan dönthetnek majd arról, hogy integráltan tanítják-e a három tárgyat.

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) napokban leköszönt elnöke azt mondta: a pedagógusok aggódnak a természettudományos tantárgyak esetleges összevonása miatt, úgy vélik, alaposabban át kell gondolni az elképzelést, amelyet egyoldalúnak tartanak.

Arról is szólt, hogy a tanárok nem az új koncepciónak megfelelő képzést kaptak és kapnak, s "szakmai badarság" egyik pillanatról a másikra megváltoztatni a jelenlegi oktatási módot. A pedagógusok szerint középiskolában akkor sem lenne szerencsés az összevonás, ha a pedagógusképzést átalakítanák - tette hozzá a PSZ volt elnöke.

Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora ugyanakkor azt mondta: ősszel megkezdődik a biológiát, a kémiát a fizikát és a földrajzot tartalmazó, úgynevezett természetismeret tanárok oktatása a főiskolán.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter