kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Összevont reáltárgyak- megkezdődik a természetismeret tanárok képzése

Teljes félremagyarázás, hogy a természettudományi tárgyak eltűnnének a magyar oktatásból - reagált Hiller István egy napilap cikkére, miszerint ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csak akkor támogatja a összevonást, ha az nem jár óraszámcsökkenéssel és elbocsátásokkal.

Magyar Nemzet információja szerint ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát, s amennyiben a rendszer beválik, várhatóan 2013-ra megszűnnek az önálló reáltárgyak és az összes gyereket az új program szerint tanítják majd. A biológiát, a kémiát és a fizikát megszüntetik, és egyetlen tárgyat, élettant oktatnak helyette - írta hétfőn a lap.

Hiller István hangsúlyozta, a természettudományi tárgyak nem tűnnek el a magyar oktatásból. "Az iskolák döntik el, hogy a továbbiakban a kémiát, a biológiát vagy a fizikát hagyományos tantárgyakként oktatják-e vagy ugyanannyi óraszámban, de összevonva komplex természettudományos ismereteket adnak" - mondta a miniszter.

Közölte azt is, hogy az új rendszert 2013-nál korábban nem akarják bevezetni, de az oktatási intézmények lehetőséget kapnak arra, hogy azt már a 2008/2009-es tanévben is alkalmazzák. Szerinte a változtatás a magyar természettudományi oktatásnak határozottan jót tehet. "Azt akarjuk, hogy a természettudományi tárgyakból a diákjaink a jelenleginél többet tudjanak, és hogy jobban szeressék" - magyarázta.

A PDSZ csak akkor támogatja a természettudományos tárgyak összevonását, ha az nem jár óraszámcsökkenéssel és elbocsátásokkal - közölte Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke. A természettudományos tantárgyak összevonásának eredményessége véleménye szerint attól függ, hogy az integrált tantárgy óraszáma eléri-e az összevonás előtti órák össezadott számát.

A PDSZ elnökének ismeretei szerint az adott iskolák nevelőtestületei önállóan dönthetnek majd arról, hogy integráltan tanítják-e a három tárgyat.

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) napokban leköszönt elnöke azt mondta: a pedagógusok aggódnak a természettudományos tantárgyak esetleges összevonása miatt, úgy vélik, alaposabban át kell gondolni az elképzelést, amelyet egyoldalúnak tartanak.

Arról is szólt, hogy a tanárok nem az új koncepciónak megfelelő képzést kaptak és kapnak, s "szakmai badarság" egyik pillanatról a másikra megváltoztatni a jelenlegi oktatási módot. A pedagógusok szerint középiskolában akkor sem lenne szerencsés az összevonás, ha a pedagógusképzést átalakítanák - tette hozzá a PSZ volt elnöke.

Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora ugyanakkor azt mondta: ősszel megkezdődik a biológiát, a kémiát a fizikát és a földrajzot tartalmazó, úgynevezett természetismeret tanárok oktatása a főiskolán.

MTI/Magyar Nemzet
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pályakövetés: ez az adatbázis megmutatja, ki milyen állást remélhet

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a diplomás pályakövetési rendszer legfrissebb adatairól tartott... Teljes cikk

Megjelent a legjobb magyar egyetemek 2024-es rangsora

A lista első helyén nem történt változás a HVG legfrissebb listáján. Teljes cikk

KIM: A szakképzés valódi vonzereje a karrierlehetőség

Pölöskei Gáborné szerint ma már a kifejezetten jó tanulmányi eredményű diákok is egyre többen választják a szakképzést a gimnáziumok helyett. Teljes cikk