Megjelent: 8 éve

Pályakezdők járulékmentes alkalmazása, új munkaerő-piaci adatbázis - ezt tervezi a kormány

images

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) olyan módosítást tervez a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódóan, amely szerint a 25 év alatti pályakezdők után a munkáltatónak két évig nem kellene szociális hozzájárulási adót fizetnie. A Pénzcentrum.hu megjegyzi, bár egyelőre kevés az információ, úgy tűnik, hogy az új elképzelés csak az újonnan felvettekre vonatkozna.

A kormány tervei között szerepel egy új munkaerő-piaci adatbázis létrehozása is, amelyből havi szinten kiderül a foglalkoztatottak létszáma, ugyanakkor a minimálbér differenciálása jelenleg nincs napirenden. Miként Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte, a munkahelyvédelmi akcióterv ugyanis - amellyel több mint egymillió embert tervez elérni a kormány - sokkal jobb megoldást jelent.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány idén a versenyszférában 1-2 százalékos foglalkoztatásbővüléssel számol, ami azt jelenti, hogy mintegy 30 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma 2011-hez képest.

Czomba Sándor kifejtette: ha "máról holnapra" egymillió új munkahely lenne Magyarországon, az - a demográfiai adottságok miatt - nem lenne betölthető. Hiszen félmillió regisztrált álláskereső, 300 ezer munkára fogható inaktív ember van, vagyis ezután még mindig hiányzik 200 ezer ember a munkaerőpiacról - jelezte.

Azt is elmondta, az "Első munkahely garancia" programba 3500 helyett 6000 fiatat vonhatnak be, ha a 3 milliárd forintos keretet 700 millió forinttal kipótolják; az erre vonatkozó igényét már jelezte a tárca.

Azt is elmondta, hogy hamarosan - szeptember végén vagy október közepén - tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és a bérkompenzáció pedig a jövő évi költségvetésbe is be van tervezve.

Ma áll össze a munkahelyvédelmi akcióterv végleges formája

A tárca közleménye emlékeztet: a kormány 2012. június 28-án döntött arról, hogy a munkahelyek megvédése és teremtése érdekében hatékony adópolitikai eszközökhöz folyamodik.

Az akcióterv meghirdetése óta a kormány számos konzultációt folytatott az érintett szakmai szervezetekkel, így tárgyalt a kormányzati javaslatokról a Vállalkozásfejlesztési Tanáccsal, a Befektetői Tanáccsal, Magyarország valamennyi adószakmai szervezetével, valamint a munkavállalók érdekképviseleteit is magában foglaló Versenyszféra Állandó Konzultatív Fórumával.
A fórumon mind a munkaadói, mind pedig a munkavállalói oldal támogatta, hogy a kormány a munkahelyek megőrzése, illetve bővítése érdekében célzott adókedvezményeket vezessen be.

Az NGM közleménye szerint ezeken a fórumokon helyeselték a támogatásra javasolt célcsoportokat, mivel mindannyian úgy értékelték, hogy a munkaerőpiacon a fiatalok, az idősebbek, a szakképzetlenek, a tartós munkanélküliek és a kisgyermekes anyák elhelyezkedési esélyei a legkedvezőtlenebbek. A foglakoztatásuk fenntartására alacsonyabb adók mellett sokkal nagyobb esély mutatkozik - mutatott rá a tárca közleménye.

MTI/Penzcentrum.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter