Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Pályatanácsadó hálózatot alakít ki a szaktárca

Mindenki számára elérhető, naprakész on-line információs rendszert kívánnak működtetni, hogy a fiatalok olyan szakirányt válasszanak, amely lehetőséget ad az elhelyezkedésre - fogalmazta meg az általa vezetett tárca egyik fontos célját Lamperth Mónika Szociális és Munkaügyi Miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

images

Mint mondta: továbbfejlesztik a hagyományos pályaorientációs anyagokat, így szakmai ismertetőket, filmeket, azok rendelkezésre állnak majd valamennyi iskolában, munkaügyi kirendeltségen, foglalkoztatási információs tanácsadónál. Kialakítják a pályatanácsadó hálózatot, egységes képzést, továbbképzést szerveznek a pályaorientációval foglalkozó pedagógusoknak és más szakembereknek. Cél, hogy kialakuljon a pályaorientáció nemzeti szintű egységes rendszere, a különböző pályaorientációval foglalkozó intézmények tevékenységét, eljárásait összehangolják. Ne kallódjanak el információk a munkaügy, a közoktatás, a felsőoktatás között.

Lényeges, hogy a fiatalok a pályaválasztásnál tisztában legyenek egyéni képességeikkel, készségeikkel. Ehhez is segítséget kaphatnak. A fiatalok pályaválasztását egyrészről személyes, vagy családi ambíciók, másrészről azok az információk, tanácsok befolyásolhatják, amelyeket az erre szakosodott állami szervektől szerezhetnek be. Eddig is készültek rövid távú előrejelzések a várható munkaerőpiaci keresletről, azonban ezek nem elegendőek a hosszabb távú döntések megalapozásához. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében közép- és hosszú távú előrejelzéseket is közreadnak majd, ezek a gazdaság közép- és hosszú távú ágazati, szerkezeti változásaival is foglalkoznak.

A pályakövetési rendszer eredményeként azt is ellenőrizhetik majd, hogy a különböző oktatási intézményeknél a végzősök közül a tanult szakmában mennyien tudtak elhelyezkedni. A regionális képzési és fejlesztési bizottságok fejlesztési támogatást - magyarországi és európai uniós forrásokból - csak azoknak az iskola fenntartóknak, szakképzési társulásoknak, társaságoknak biztosítanak, amelyek igazodnak a bizottságok által meghatározott képzési irányokhoz és arányokhoz. A bizottságokban képviselettel rendelkező gazdasági szereplők érvényesíthetik a gazdaság érdekeit. Ehhez viszont az is szükséges, hogy ezek a szereplők is valóságos képpel rendelkezzenek az adott térség fejlesztési irányairól.

Elég nagy különbségek tapasztalhatók az egyes régiók, megyék, kistérségek foglalkoztatási viszonyaiban. Egy előkészítés alatt álló program a leghátrányosabb helyzetű kistérségek gazdasági-társadalmi felzárkózását kívánja elősegíteni. Számítanak arra, hogy az önkormányzatok, azok társulásai, civil szervezetek, helyi állami szervek, valamint a helyi gazdasági élet szereplői közötti partnerség, a magyarországi és az európai uniós forrásokkal elősegítheti az adott kistérség felzárkózását. Ez pedig nemcsak munkalehetőséget jelent, de az oktatás, a lakhatás, az életkörülmények minőségének javítását is.

Az önkormányzatok sokat tehetnek a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásáért a közmunkák, közhasznú munkák, közcélú munkák szervezésével. A közmunkák általában nagyobb szabású, központilag szervezett programok, a közhasznú munkákat a helyi regionális munkaügyi központ döntése alapján, a Munkaerőpiaci Alapból a régióra jutó decentralizált keretből szervezhetik az önkormányzatok, főként a települési feladatokra, a közcélú munka eredetileg feltétele volt a rendszeres szociális segély igénybevételének. Az új szabályok szerint például, ha az önkormányzat már felhasználta a szintén a Munkaerőpiaci Alapból biztosított, a közcélú munkára szolgáló keretét, a további közcélú foglalkoztatáshoz a rendszeres szociális segély keretéből is lehívhat pénzt.

Az álláskeresők nem egyforma segítséget igényelnek elhelyezkedésükhöz. Egy részük jól tájékozódik saját maga is, ha ehhez a munkaügyi kirendeltség számítógépes munkaállomásával, vagy otthon az internet segítségével információkat kap állásajánlatokról, képzési lehetőségekről. Más részük viszont csak személyes tanácsadással, tréningekkel nyerhet el valamilyen állást.

Eddig már 76 munkaügyi kirendeltséget korszerűsítettek, ezek a színvonalas kialakítású, berendezésű, ügyfélbarát intézmények az Európai Unió bármelyik országában megállnák a helyüket. Az önkormányzatoknál, teleházakban és más közösségi helyszíneken további 116 úgynevezett információs pontot is létesítettek, az önálló informálódáshoz alkalmas számítógépes munkaállomásokkal. Ez nemcsak gyorsította az ügyfelek informálódását, de az ügyintézőknek is több idejük van azokra, akik személye segítséget igényelnek elhelyezkedésükhöz - hangsúlyozta Lamperth Mónika.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk