Papíron nem keresünk rosszul... "/>
Megjelent: 14 éve

Papíron nem keresünk rosszul...

Egy év alatt a nettó keresetek csaknem 10 százalékkal emelkedtek, egyre kevesebben dolgoznak a költségvetési szektorban

Tegnap Lengyelországban meglepetést okozott, hogy novemberben átlagosan 6,9 százalékkal nőttek a bérek a vállalati szektorban az egy évvel korábbihoz képest, ez közel kétszerese volt a vártnak. A helyzet Magyarországon sem sokkal rosszabb: az idén az első tíz hónapban a bruttó átlagkereset 9,4, a nettó 10,5 százalékkal nőtt, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedése mellett - 6,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly január-októberben a reálkereset-csökkenés 0,4 százalék volt éves összehasonlításban.

Az idén január-szeptemberben a reálkereset 6,8 százalékkal emelkedett a tavalyi bázishoz viszonyítva.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma átlagosan 2 millió 789 ezer volt, ami 0,1 százalékos csökkenés a 2004 január-októberihez képest.

A versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 7,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,6 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén - az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt - a bruttó átlagkereset 14 százalékkal, a nettó átlagkereset 14,6 százalékkal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,5 százalék volt.

A versenyszférában 2005. január-októberben 0,2 százalékkal, 1,923 millióra nőtt a létszám. A költségvetés minden területén folytatódott a létszámcsökkenés, amely így a költségvetési intézményeknél 1,3 százalékos volt, és összességében október végén itt 808,2 ezer fő dolgozott.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó 154.400 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 144.300 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 179.200 forintot kerestek 2005. január-októberben.

A rendszeres kereset - a jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított bruttó kereset - növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,3 százalék, ezen belül a vállalkozásoknál 7,3 százalék, a költségvetési intézményeknél 7,5 százalék volt.

Októberben a reálkereset 4,9 százalékkal haladta meg a 2004 októberit, 3,2 százalékos fogyasztói infláció mellett.

A versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,9 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 6,3 százalékkal volt több az előző év azonos időszaki értéknél, ez nemzetgazdasági szinten 6,5 százalékos növekedést jelent.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 101.200 forint volt január-októberben, ezen belül a fizikai foglakozásúaké 74.900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 131.600 forint, ez 10,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. Az októberi nettó keresetek 8,3 százalékkal haladták meg a 2004. azonos időszakit.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 162.400 forint volt, 9,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A munkajövedelem kereseten felüli része 2005. január-októberben átlagosan 4,9 százalék volt.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek