kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Parlament előtt a keretszámok eltörlése: "meglódulhat a jelentkezők száma"

Az alapképzésben eltörölnék a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmaradna a létszámszabályozás - derül ki az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfőn benyújtott módosító javaslatából. Az indítványról - amelyet a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz nyújtottak be - még hétfőn döntenek a képviselők.

A javaslat a felsőoktatási törvény átalakítását célozza, ennek alapján a kormány hatásköre az államilag támogatott és az állami (rész)ösztöndíjas képzésre felvehető hallgatói létszám - vagyis a keretszámok - meghatározására a jövőben megszűnik.

A felsőoktatás kormányszintű szabályozásának feladata továbbra is az oktatásért felelős kormánytag felelőssége marad, ugyanakkor ez a felelősség nem a hallgatói létszámok intézményi elosztásában nyilvánul meg, hanem a rendelkezésre álló támogatási formák, illetve az előírt minimális felvételi követelmények meghatározására vonatkozik.

A javaslat indoklása kitér arra, hogy korábban a 480 pontos skálán 200 pontban meghatározott minimális felvételi ponthatár azt a küszöbszintet jelölte, amely alatt a képzés folytatásához szükséges teljesítmény, képesség hiánya vélelmezhető. Ettől az évtől kezdődően az 500 pontos rendszerben 240 ez a határ, a felvételi eljárás szabályozása azonban ebben a részében statikus, nem képes az egyes képzések időben változó igényeire reagálni - fejtették ki.

A javasolt szabályozás megteremti annak a lehetőségét, hogy a miniszter évente és szakonként is egyensúlyt teremtsen a jelentkezői igények, az állam és a piac megfogalmazott elvárásai és a költségvetés lehetőségei, valamint a felsőoktatástól elvárt magas minőségi feltételek teljesítése között - áll a javaslatban.

Eszerint a miniszter évente határozattal állapítja meg azt, hogy mely szakokon vehető igénybe magyar állami (rész)ösztöndíj. A felvételhez szükséges minimális pontszámot kormányrendelet, a szak állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésére történő felvételhez teljesítendő minimális felvételi pontszámot miniszteri határozat állapítja meg.

Ugyanakkor rögzítik, hogy a felvehető létszám mint szabályozási eszköz kivezetése nem lehet teljes. Ezért a mesterképzésben részben megmarad a létszámszabályozás, de az egyedi kormánydöntést ebben az esetben sem javasolják megtartani.

A módosítás folytán az állami felsőoktatási intézményekben, felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes és osztatlan képzésben a jelentkezések száma, illetve a tényleges intézményi kapacitás erejéig nyílik lehetőség magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésre jelentkezni, tanulmányokat folytatni. Nemzetközi szerződés, illetve a kormánnyal kötött megállapodás alapján az egyházi és a magán felsőoktatási intézményekben is megmarad az állami (rész)ösztöndíjjal támogatott tanulmányok lehetősége.

Hoffmann: Meglódulhat a jelentkezők száma

Az oktatási államtitkár arra számít, meglódul a felsőoktatásba jelentkezők száma azzal, hogy nem lesznek keretszámok. Hoffmann Rózsa ezt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban közölte újságírói kérdésre.

"Meglódulhat a jelentkezők száma erre a hírre, hogy nem lesz keretszám, és aki majd vállalja, hogy Magyarországon fog dolgozni, az ingyen tanulhat" - mondta az államtitkár, aki azt is hozzátette, a felsőoktatási felvételi eljárás nem változik, a diákoknak ugyanabból a tárgyból ugyanúgy kell érettségizniük, ahogyan eddig ismert volt, és a felvételi pontszámítás sem módosul.

Arra a kérdésre, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke meggyőzte-e a frakcióülésen a kormánypárti képviselőket arról, hogy jó lesz az új felsőoktatási rendszer, Hoffmann Rózsa azt válaszolta: nem kellett meggyőzni őket, mert mindenkinek ez volt a véleménye. Azt is mondta, hogy semmilyen jelét nem tapasztalta a bizalomvesztésnek a kormányfő részéről.

Azt már nincs értelme firtatni, mi volt korábban, hiszen az egész felsőoktatási reform sokat alakult az elmúlt két és fél évben - reagált a különböző koncepciókat feszegető kérdésre, majd közölte: most arra kell koncentrálni, hogy a kabinet egyértelművé tette a célokat. "Nem akarunk olyan diplomákat kiadni, amelyek nem piacképesek, amelyek nem jó minőségűek, (...) tandíj márpedig nem lesz, és azt akarjuk, hogy aki itthon tanul, az itthon is maradjon" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. Közlése szerint ezeket a célokat szolgálja az is, hogy nem lesznek keretszámok, "minőségi alapon lehet bekerülni a jó képzésekbe".

Arra a felvetésre, hogy az új szisztéma szerint 10 480-nál több lesz-e a felsőoktatásban ingyenesen tanulók száma, az oktatási államtitkár megismételte: "nem lesz keretszám, aki eléri a ponthatárt, az ingyenesen tanulhat". A további részletekre nem kívánt kitérni, mert - mint mondta - még zajlik a jogalkotói munka, a kormány pedig szerdán dönt, azt azonban megjegyezte, reméli, a diákok is elfogadják majd az új rendszert.

Rogán: Eloszlatta a kormány a diákok félelmeit

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a kormány megértette és eloszlatta a diákoknak a fizetős felsőoktatással kapcsolatos félelmeit. Rogán Antal ezt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után tartott sajtótájékoztatóján mondta, közölve, hogy a tanácskozáson Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatta a képviselőcsoportot a felsőoktatás jövő évi működésével kapcsolatos kormánydöntés elveiről.

Világossá vált - ismertette a frakcióvezető -, hogy a kormányzat meghallotta, megértette és eloszlatta a diákok félelmeit, amelyek azon alapultak, hogy azt gondolták, jövőre fizetniük kell a felsőoktatási tanulmányokért.

A kabinet olyan rendszert készít elő, amellyel 2013-ban senkinek nem kell fizetnie felsőoktatási tanulmányaiért, aki az adott karra vonatkozó ponthatárt eléri. A százszázalékos állami támogatás csak abban az esetben fizetendő vissza, ha a hallgató nem tud eleget tenni két feltételnek, azaz ha nem fejezi be az egyetemet, főiskolát, és nem Magyarországon vállal munkát - részletezte Rogán Antal.

LMP: ki kell mondatni Orbánnal, hogy több forrást kap a felsőoktatás

Az LMP "ködösítésnek" tartja Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentését, amely szerint jövőre nem lesznek felsőoktatási keretszámok. A párt arra bíztatja a tiltakozó hallgatókat: mondassák ki a kormányfővel, hogy megállítják a forráskivonást és újabb pénzeket csoportosítanak át a felsőoktatásra.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan hasznosítható a gyűjtőbizonylat az ERP rendszerben?

A vállalatirányítási rendszereknek számos olyan funkciója van, ami nagyban megkönnyítheti egy szervezet életét, legyen szó akár az adatok valós... Teljes cikk

Felmérés: a magyar pedagógusok majdnem fele rendszeresen használja az AI-t

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen... Teljes cikk

Hamis diplomákkal szerzett állásokat egy kecskeméti nő, lebukott

A nőt többrendbeli közokirat-hamisítással vádolják. Teljes cikk