Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Pécs: nincs megegyezés a közalkalmazottak cafeteria juttatásáról

Nem sikerült egyezséget kötniük a szakszervezeteknek a pécsi önkormányzattal az egyeztető fórum keddi ülésén a közalkalmazottak cafeteria juttatásáról.

images

A vita Pécs 2010-es költségvetési tervezete kapcsán pattant ki a napokban. A megállapodástól függ 5800 dolgozó havi mintegy 2000 forintos járandósága, ami az idén 93 millió forintot jelentene a város költségvetéséből.

Az Önkormányzati Egyeztető Fórum keddi, a pécsi városházán tartott ülésén Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi elnöke azt a követelést fogalmazta meg, hogy a cafeteria juttatások nettó mértéke ne csökkenjen, továbbá a dolgozók számára ne jelentsen pluszköltséget, ha a pénzüket bankszámlára utalják. Ha ez utóbbi nem jár sikerrel, megkéri a kollégákat: kérjék postán a járandóságukat - jelezte.

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének egyik pécsi tagja, Csikósné Divják Mária azt mondta: az intézményekben tisztogatás indult meg racionalizálás címszóval. Közölte, hogy ha embereket küldenek el, akkor végkielégítéseket kell fizetni, s ebből fakadnak a városháza által korábban említett bérköltség-túllépések.

Decsi János, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának vezetője kifejtette: a központi költségvetés Pécset 5,1 milliárdos elvonással sújtja, ezen belül a közoktatásban az elvonás megközelíti az 1 milliárd forintot. Hangsúlyozta, hogy ezt próbálják meg kezelni az idei költségvetéssel, amelyet eleve 3,7 milliárdos hiánnyal terveznek; a jelenleg tervezett cafeteria juttatásokat is csak működési hitel felvétele mellett tudják fedezni. A költségvetés 80-85 százaléka személyi juttatásokból áll, ha meg akarnak takarítani, akkor minden tételt sorra kell venni - tette hozzá.

Trombitás Károly (Fidesz), a költségvetési bizottság elnöke közölte: a köztisztviselőknél 20 százalékkal csökkentették a cafeteria juttatásokat, így ők is kiveszik a részüket a pénzügyi problémák kezeléséből. Papp Judit, a baranyai megyeszékhely jegyzője Páva Zsolt (Fidesz) polgármester válaszát közvetítve elmondta: a pótköltségvetésben keresnek tartalékokat a szakszervezetek követeléseinek teljesítésére, de az első félévre nem lát erre esélyt.

A polgármesteri kabinetiroda hétfőn azt közölte az MTI-vel: Páva Zsolt azonnali belső ellenőrzést rendelt el a város szociális és oktatási intézményeinek túlköltekezése miatt. A vizsgálatok arra keresik a választ, hogy az intézmények jelentős része miért lépte túl több millió, esetenként több tízmillió forinttal tavalyi bérkeretét, s a túlköltekezés mennyire volt indokolt, a többletköltségeket ugyanis a városnak kellett kifizetnie. Az ellenőrök a következő két hétben vizsgálni fogják azt is, hogy az intézményvezetők milyen konkrét intézkedéseket hoztak a költségvetésük betartása érdekében.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter