Megjelent: 12 éve

Pénzbüntetés a nemek közti bérkülönbségekért

A francia kormány annak érdekében kezdett érdekegyeztető tárgyalásokat a szakszervezetekkel és a munkaadókkal, hogy a férfiak és nők fizetése kiegyenlítődjön. A tervek szerint, a jogszabályt megszegő cégek szigorú szankciókra számíthatnak- olvasható a Világgazdaságban.

Az államfő Xavier Bertrand munkaügyi miniszter által vezetett munkacsoportnak azt a feladatot adta, hogy szerezzen maradéktalanul érvényt a nemek közötti egyenlőségről szóló, eddig csak papíron létező jogszabályoknak.

Annak ellenére, hogy az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elv betartatására három jogszabályt is elfogadtak már a törvényhozók, a bérkülönbségek alig csökkentek. Az átlagos eltérés a 25 százalékot is eléri a teljes munkaerő-állományban, a kimutathatóan azonos beosztás és munkavégzés esetén 11, a fizikai dolgozók és a vezetők körében 30 százalékot is eléri.

A jelenlegi egyeztetések célja, hogy létrehozzanak egy olyan pénzbüntetések rendszert, amellyel szankcionálni lehetne a jogszabályokat megszegő vállalatokat aszerint, milyen súlyosságú esetről van szó.

A helyzet pontos megítélése érdekében országosan egységes sablon kitöltésével kellene összehasonlítani az azonos beosztásokban és munkakörökben dolgozó nők és férfiak fizetését. Ezeket a kimutatásokat évente kellene az üzemi tanácsok elé terjeszteni.

Az összevetés könnyített eljárás szerint folyhatna az 50-300 főt foglalkoztató gazdálkodóegységeknél.

Világgazdaság
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A román vendégmunkások utalják haza a második legtöbb pénzt az EU-ban

Egy kimutatás szerint tavaly 3 milliárd eurót utaltak haza családjuknak a külföldön dolgozó románok. Teljes cikk

A rendszerváltoztatás óta csak harmadával nőttek a reálbérek Szlovákiában

Tavalyi év végén 1013 euró volt az átlag nominálbér Szlovákiában. Teljes cikk

10 millió fontot költ béremelésre a Lidl

Az órabérek emelése 19 ezer dolgozót érint a nagy-britanniai áruházakban - adta hírül a brit Retail Gazette portál. Teljes cikk