Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

Propilénüzemet létesít a Mol Tiszaújvárosban

A Mol Petrolkémiai Zrt. hatvanötmilliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás.

A 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez a vegyipari alapanyagok gyártásával foglalkozó vállalatnál - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzem alapkőletételén.

Ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre. A cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is "konvergál a nullához".

A 95 ezer embernek munkát adó magyar vegyipar termelési értéke tavaly 42 százalékkal nőtt, így megközelítette a 8000 milliárd forintot, míg a bővülés mértéke idén januárban 44 százalékos volt.

Mára a fenntartható vegyipar fellegvárát hozták létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnöke. Szerinte napjainkban az ellátási láncok újraalakulóban vannak, újra kell gondolni az eddig kész tényként kezelt megoldásokat, ami felgyorsítja az iparági transzformációt. Egyszerre kell gyorsnak és okosnak lenni.

A Mol Petrolkémia új propilén üzeme százezer tonna propilént állít majd elő, így jelentős mértékben fedezi a Mol vegyipari alapanyagigényét, és növeli a vállalat önellátását.

Ez az üzem biztosít majd propilént az épülő poliol komplexumnak is, amellyel Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosává léphet elő. A két üzem megépítése több ezer embernek ad munkát, és hosszú távon is versenyképes munkahelyeket teremt. 

Az új propilén üzem megépítésével  a vállalat fokozatosan növelni tudja a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát. A Mol-csoport a következő években mintegy 4,5 milliárd dollárt fordít olyan beruházásokra, amelyek Tiszaújvárost a régió elsőszámú vegyipari központjává emelik. 

A propilén üzem 300 új munkahelyet teremt, a Mol-csoport pedig 1200 családnak biztosít stabil munkát - mondta Koncz Zsófia fideszes országgyűlési képviselő az alapkőletételen.

Fotó: Hernádi Zsolt, a Mol elnöke beszédet mond a Mol Petrolkémiai Zrt. épülő propilénüzemének alapkőletételén Tiszaújvárosban 2022. március 23-án. A 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez. MTI/Vajda János

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Pécsen adták át a japán Seiren csoport első európai gyáregységét

A pécsi Déli-ipari Parkban első körben 170 új munkahely jön létre. Teljes cikk

Béremeléssel toboroznak a világ legnagyobb iPhone-gyárába

A világ legnagyobb iPhone-gyárában 200 ezren dolgoznak, most béremeléssel és toborzási bónusszal igyekeznek megtartani és növelni a létszámot. Teljes cikk

VW-dízelbotrány: Bíróság elé került az első csúcsvezető, és beismerő vallomást is tett

Beismerő vallomást tett a müncheni tartományi bíróságon Rupert Stadler, a német Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Audi autógyár... Teljes cikk