Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Részmunkaidőben dolgozhatnak az anyák

A kormányszóvivő szerint a Bajnai-kormány foglalkoztatást bővítő intézkedései nyomán már részben megvalósult az a cél, hogy gyermeküket nevelő édesanyák részmunkaidőben dolgozhatnak; idén januártól ugyanis a közszférában - a szülő kérésére - kötelező részmunkaidőben foglalkoztatni a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket.

images

Szollár Domokos az MTI-nek arra reagált, hogy Soltész Miklós, az Országgyűlés szociális bizottságának kereszténydemokrata alelnöke egy csütörtöki budapesti konferencián azt mondta: segíteni kell az anyák részmunkaidős foglalkoztatását.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: jó ötlet, és nemzetgazdasági szempontból is fontos intézkedés az anyák részmunkaidős foglalkoztatása. Annyira jó ötlet, hogy részben már meg is valósította a Bajnai-kormány - jegyezte meg. Szollár emlékeztetett arra, hogy az erről szóló törvénymódosítást - a kormány előterjesztése nyomán - tavaly november 16-án fogadta el a Ház.

A szóvivő felidézte: a módosítás eredményeként a közszférában a munkáltató a munkavállaló kérésére köteles a kinevezést módosítani és heti húsz órának, illetve a korábbi kinevezés szerinti munkaidő felének megfelelő munkaidőt, illetve az ezzel arányos illetményt megállapítani. A részmunkaidős foglalkoztatásra vonatkozó új szabályok a bírák kivételével - a rájuk vonatkozó kétharmados szabály módosítása az ellenzék támogatásának hiányában nem történt meg - minden, állami szervek által foglalkoztatottra, azaz a közalkalmazottak és köztisztviselők mellett az ügyészekre, a katonákra, illetve a rendőrökre, a tűzoltókra is kiterjed - mondta.

A kormányszóvivő kitért arra: az intézkedés egy nagyobb csomag része volt. Ennek a fő célja az volt, hogy segítse a gyermeküket nevelőket visszatérni a munka világába. A magyar gazdaság egyik legnagyobb gyengesége ugyanis, hogy igen alacsony a foglalkoztatottság, és több társadalmi csoport - köztük a gyermeküket nevelő nők, alacsony képzettségűek, idősebbek - szinte teljesen kiszorultak a munka világából - hangsúlyozta.

Szollár Domokos jelezte, a foglalkoztatás bővítését szolgálta a Bajnai-kormány családtámogatási rendszerének átalakítása is. Ennek érdekében csökken 2012-től két évre a gyes igénybevételének ideje és ehhez kapcsolódva indult el az utóbbi évek legnagyobb bölcsőde- és óvodafejlesztési programja, amelynek keretében 15 ezer új férőhely létesül, valamint jobb körülmények között vigyázhatnak a gyerekekre - közölte.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter