Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Rezidensi ösztöndíj: 110-en jelentkeztek 620 helyre

Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra hétfő délig 110-en jelentkeztek; a határidő éjfélkor jár le. A kiírás szerint 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerész-jelölt kaphatna támogatást.

Az egészségügyi szaktárca hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délig 99 szakorvosjelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz (EEKH) arra az ösztöndíjprogramra, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó havi százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

Közleményükben azt írták, hogy az államtitkárság újabb pályázati kört hirdet a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíjára és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíjára.

A hétfőn záruló pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20. előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. Hamarosan viszont már azok is jelentkezhetnek, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. Az államtitkárság kiterjeszti a programot azokra is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben, vagyis minden, jelenleg a végzést követő kétéves törzsképzésben résztvevő rezidensre.

A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíjára és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíjára az új pályázati kiírás hamarosan megjelenik az EEKH honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.

Emlékeztettek, hogy az államtitkárság korábbi bejelentésének megfelelően ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe is. Emellett a szakorvosjelöltek évente egyszeri, bruttó 127 ezer forint költségtérítést is kaphatnak például a képzéssel összefüggő szállás vagy utazás finanszírozásához.

Kiemelték, hogy a bérfeszültségek enyhítése érdekében várhatóan az év utolsó negyedévében a rezidenseket képző mentorok és tutorok díját is megemelik, ezzel együtt az erre vonatkozó szabályokat is felülvizsgálják majd.

Emellett 12 milliárd forint uniós forrásból folyamatban van egy a rezidensekéhez hasonló, adó- és járulékmentes kétéves ösztöndíjprogram előkészítése is, amellyel a tárca a törzsképzést befejező, az első szakvizsgájukra készülő szakorvosjelölteket, a második szakvizsga vagy magasabb végzettség megszerzéséért képzésben részt vevő szakorvosokat és szakdolgozókat, továbbá az őket helyettesítő munkatársaikat szeretné támogatni - írta az államtitkárság, kiemelve, hogy 2011-től a szakorvosok és szakdolgozók ötévenként kötelezően előírt továbbképzésének költségeihez is hozzájárul a kormányzat.

Mint írták, az egészségügyben dolgozók megbecsülése érdekében az államtitkárság hamarosan további intézkedéseket is tesz majd. "Az intézkedések célja, hogy a most végző szakorvosjelöltek itthon találják meg számításaikat, és fokozatosan javuljon az őket képző szakemberek anyagi és társadalmi megbecsülése is" - fogalmazott a szaktárca.

A szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be július közepén. Eszerint a Markusovszky Lajos ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly ösztöndíj révén pedig húsz szakgyógyszerész kaphat a fizetésén felüli havi nettó százezer forintos támogatást, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanak.

Szócska Miklós kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be - mondta akkor Szócska Miklós.

Páva Hanna közölte: a szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzés után még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. Emellett azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. Szerződésszegés esetén a szakorvosoknak arányosan, kamatostul vissza kell fizetniük a kapott összeget.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél a múlt hét végéig nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot.

Mint kifejtette, bár a szervezetnek az az álláspontja, hogy ez az ösztöndíjprogram nem a megfelelő megoldás, mindenkinek tárgyilagosan igyekeztek elmondani az előnyeit és a hátrányait. Előnyként kiemelte, hogy a résztvevőknek a szakvizsgáig jelentős anyagi segítséget ad. A szakvizsga után viszont rögtön ott a hátrány, hogy nem tudni, öt év múlva mennyit keresnek majd az egészségügyi dolgozók, "semmi sem garantálja, hogy meg fognak tudni élni" - tette hozzá.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk