Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Rogán: Brüsszel a munkahelyvédelmi tervet is elismerte

Az EU szerdai országjelentése nyílt elismerése annak, hogy a magyar kormány által meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv beváltja majd a hozzá fűzött várakozásokat - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy szerda esti budapesti fórumon.

Az Európai Bizottság országjelentése nemcsak azért siker Magyarországnak, mert Brüsszel jelezte, hogy 2013-ban is három százalék alatt lesz a magyar államháztartás hiánya, és hogy csökken az államadósság, hanem azért is, mert a dokumentumnak a foglalkoztatás javulásáról szóló része nyílt elismerése annak, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv be fogja váltani a hozzá fűzött várakozásokat - fejtette ki Rogán Antal a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének kerekasztal-beszélgetésén, a főváros XXII. kerületében.

Álláspontja szerint az Európai Bizottság jelentésében elismerte, hogy a költségvetés és a magyar emberek erőfeszítései eredményre vezetnek.

A kormánypárti frakcióvezető ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az EU nem bánik méltányosan Magyarországgal szemben, egyrészt mert az elődök minden hibáját a jelenlegi kabineten kéri számon, másrészt azért, mert míg tizenegy tagállamnak 2013-ban három százalék felett lehet a hiánya, addig Magyarországnak ezt nem engedi meg az unió.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Rogán Antal emellett egyértelművé tette azt, hogy 2014 márciusára a kormány maradéktalanul vissza fogja fizetni a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt.

Szólt az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásáról is - amelyről szerdán tárgyalt a kabinet -, és kérdésre válaszolva közölte: azokat az önkormányzatokat, amelyek nem adósodtak el, a pályázati rendszereken keresztül tudják többlettámogatásban részesíteni.

Rogán Antalt a hallgatóság soraiból később faggatták az elszámoltatásról is, amellyel kapcsolatban elmondta: ő is elégedetlen, mert bár azt az elmúlt két évben ki tudták jelenteni, kié az erkölcsi felelősség bizonyos kérdésekben, a büntetőjogi következmények viszont elmaradtak. "Hogy más utat kellett-e volna járni, és kellett-e volna erre külön törvényeket hozni, azt nem tudom, de azt képzeljék el, hogy ha ilyet akár csak egyszer is megtettünk volna, milyen nemzetközi következményei lennének" - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy van olyan nagykövetség, amely ellenzéki politikusokkal kapcsolatban indított eljárásokról havi szinten érdeklődik a vádhatóságnál.

A frakcióvezető egyúttal elgondolkodtatónak nevezte az igazságszolgáltatás állapotát illetően, hogy sok kézzelfogható ügyben nem született ítélet. Hozzátette, nem véletlenül vágtak bele a bírósági rendszer reformjába.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a KÉSZ fórumán a pedagóguspolitikát érintve hangsúlyozta, a pedagógus életpályamodell mellé rendelt béremelés elhalasztása 2014 januárjára nem tény, az egész kormány tisztában van ugyanis azzal, hogy mindent meg kell tenni az emelés 2013 szeptemberi bevezetése érdekében.

A Nemzeti alaptantervről szólva kiemelte, a tanterv ismét tananyag-szabályozást és értékrendet, valamint korszerű ismereteket tartalmaz.

A felsőoktatásra rátérve Hoffmann Rózsa emlékeztetett: a jövőben évről évre az állam fogja meghatározni, hogy milyen szakokat preferál, ezeket fogja ösztöndíjjal támogatni, a "divatszakok" pedig, amelyek nem járulnak hozzá direkt módon az ország felemelkedéséhez, önköltséges finanszírozásúak lesznek.

Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a kerekasztal-beszélgetésen tartott belpolitikai helyzetértékelésében arról beszélt: míg a jobboldal egységes, addig a baloldal széttöredezett, rengeteg problémával küzd. A baloldal "töredezett" pártjai azonban "így vagy úgy", még ha nem is szeretik egymást, de összefognak majd a következő választáson - mondta.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter