Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Roma fiatalokat is várnak hivatásos tűzoltónak

A roma fiatalok jelentkezését is várják hivatásos készenléti tűzoltónak a tűzoltóságok - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden egy romavezetők számára rendezett budapesti tanácskozáson.

images

Dobson Tibor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium rendezvényén az Országos Cigány Önkormányzat vezetői előtt arról beszélt: várják azoknak a 35 év alatti, legalább szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező férfiaknak a jelentkezését a tűzoltóságokon, akik kedvet éreznek a hivatásos tűzoltói munkához.

A felvétel során előnyt jelent az érettségi, illetve a C-típusú vezetői engedély - tette hozzá. A feltételek közé tartozik az is, hogy a fiataloknak szigorú fizikai, pszichikai és egészségi követelményeknek is meg kell felelniük. Az alkalmasnak talált jelentkezőknek munkába állásuk előtt egy négy hónapos kiképzésen kell részt venniük a kiképző központokban, illetve későbbi szolgálati helyükön.

Idén a parancsnokságok a létszámfejlesztés miatt 500 készenléti tűzoltót tudtak felvenni, és várhatóan hasonló mértékben, 550-nel nő január 1-jétől is a státuszok száma. A fluktuáció miatt további szabad státuszokra is számítani lehet.

Az OKF vezetője még májusban számolt be arról, hogy több mint ezer fiatal tűzoltó állhat szolgálatba ez évben és jövőre a szakemberek munkaidejének kötelező csökkentése miatt.

Az ezer fős létszámfejlesztést az indokolja, hogy az európai uniós irányelv alapján a hivatásos önkormányzati tűzoltók heti szolgálati óraszámát Magyarországon (évente fokozatosan két-két órával) csökkenteni kellett heti 48 órára a korábbi 54 óráról. A jövő évi többletköltségeket várhatóan a költségvetés biztosítja.

A tűzoltók jelenlegi létszáma, beleértve az adminisztratív alkalmazottakat is, mintegy 8 ezer fő; közülük 6.500 a készenléti feladatokat ellátó, úgynevezett "vonulós tűzoltó".
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter