Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Romlott a foglalkoztatási helyzet az unióban

Az euróövezet országaiban nőttek a munkaköltségek az idei év első negyedében az egy évvel korábbihoz képest, miközben lassult a foglalkoztatás növekedésének az üteme - tette közzé pénteken az EU statisztikai hivatala.

images

Az Eurostat szerint az egy órára vetített munkaköltségek 3,3 százalékkal emelkedtek az első negyedben az eurót használó 15 országban, 2,9 százalékkal a tavalyi negyedik negyedben és 2,6 százalékkal a harmadikban.

Ennél nagyobb ütemben emelkedtek a bérek és fizetések egy órára vetítve: 3,7 százalékkal az első, 3,2 százalékkal a negyedik, és 2,8 százalékkal a harmadik negyedben.


A legkisebb mértékben Németországban nőttek a munkaköltségek, mindössze 1,6 százalékkal, és a bérek 2,3 százalékkal emelkedtek az első negyedben.
Az egész Európai Unióban 4,3 százalékkal nőttek a munkaköltségek az első negyedben és 3,6 százalékkal a tavalyi negyedikben.

Magyarországon az uniós átlagnál kétszer olyan gyorsan, 10,1 százalékkal nőttek a munkaköltségek az első, és 7,6 százalékkal a negyedik negyedben.

A foglalkoztatás növekedési üteme 1,6 százalékra lassult éves szinten a 15 euróövezeti országban az első negyedben a negyedik negyedévi 1,8 és a harmadik negyedévi 1,9 százalékról és ugyanilyen mértékű volt a növekedés a 27 tagországban is.

Magyarországon 1,7, 1,2 és 0,1 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az első, a negyedik és harmadik negyedben az egy évvel korábbihoz képest.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek