kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Segíteni kell a munka nélkül maradt generációt

A munkahelyteremtésnek kell a legfontosabb feladatnak lennie, mert az botrány, hogy a világ leggazdagabb részében egy teljes generáció nem talál munkát a válság miatt - hangsúlyozta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke az Európai Szocialisták Pártja (PES) budapesti kongresszusán pénteken.

A munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélküliségének csökkentését, az adócsalás elleni küzdelmet, a magánbefektetések támogatását nevezte kiemelten fontosnak Martin Schulz.

A politikus megnyitó beszédében - amelyet felváltva angolul, németül és franciául mondott el - közölte, több mint 23 millió ember nem talál munkát Európában, közülük ötmillióan 25 évnél fiatalabbak. A munkahelyteremtésnek kell a legfontosabb feladatnak lennie, mert az botrány, hogy a világ leggazdagabb részében egy teljes generáció nem talál munkát a válság miatt - hangsúlyozta.

Martin Schulz kijelentette: megállítják a szélsőjobbot és a populistákat. Az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról közölte, a szocialisták csak olyan megállapodást támogatnak, amely nem ássa alá a szociális, a jogi, a gazdasági normákat. Különben nem fogadják el ezt a megállapodást - jelentette ki.

Úgy fogalmazott: "már nagyon régóta vagyunk válságüzemmódban", a növekedésre, a beruházásokra kell koncentrálni, mert így jönnek létre munkahelyek.

Martin Schulz célként jelölte meg, hogy az átlagembereknek minden egyes napon jobbá tegyék az életet. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöke - a lisszaboni szerződés megváltoztatása nélkül - olyan változásokat érjen el, amelyek az emberek érdekeit szolgálják.

Az EP-elnök szerint "egy egészen jó" beruházási tervet fogadtattak el, amely demonstrálja, hogy ki akarják húzni Európát a válságból. Szerinte a megszorító intézkedések évei után ez a beruházási terv azt mutatja, hogy elkötelezettek az új megoldás mellett, amellyel munkát teremtenek, támogatják az innovációt.

Szenvedélyesen beszélt arról, hogy beruházásokra van szükség, mert a fiatalok munkanélkülisége túl magas. Véleménye szerint a fiatalok munkanélküliségének ekkora aránya tönkreteszi az európai társadalmakat.

Beszélt arról is, hogy kezet kell nyújtani Görögországnak, mert a görögök eleget szenvedtek. Egy kis fellélegzésre van szükségük - mondta.

Ösztönözték Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt, hogy az adósságválság megoldásáért fogadjon el kompromisszumot, de magukat is arra bátorítja, hogy hozzák meg a szükséges kompromisszumokat - mondta.

A szocialista politikus - aki szerint Görögország jó példa arra, hogy az egyszerű emberek fizetik meg az árát az előző rendszer rengeteg felelőtlenségének - arra kérte a görög kormányt, hogy fogadja el a kinyújtott kezet.

Martin Schulz szerint az adóelkerülés elleni küzdelmet is zászlajukra tűzték, mert "a profit országait az adózás országaivá kell változtatni". A szocialistákon is múlik, hogy megszüntessék a botrányos adócsalást és adóelkerülést, mert évente ezzel több milliárd eurónyi közpénz vész el - jelentette ki.

Úgy fogalmazott, megérti azokat az embereket, akik kételkednek az EU-ban, mert a spekulánsok több milliárd eurónyi nyereségre tesznek szert és nem fizetnek adót, így a veszteségeket az adófizetők állják.

Martin Schulz szerint a szélsőséges pártok egész Európában elvetették a gyűlölet magvait, másokat hibáztatnak, és egyszerű válaszaik vannak a komplex problémákra: le kell zárni a határokat, ki kell rúgni a külföldieket, be kell tiltani az eurót - sorolta.

Az EP-elnök az igazi veszélynek azt látja, hogy e pártok globalizmus-, EU- és iszlámellenessége mint szlogen kezd gyökeret verni a társadalomban. Az európai szocialisták mindig harcolni fognak egy nyitott, toleráns Európáért, amely tiszteli az egyéni jogokat és az emberi méltóságot - közölte.

Büszke arra - folytatta -, hogy az EU Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek pártja az Európai Néppárt tagja, "arra kényszerítette", vonja vissza azt a "borzalmas ötletét", hogy bevezeti Magyarországon a halálbüntetést. Az uniós törvényhozás elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP határozatában is hangsúlyozta, az európai értékekkel összeegyeztethetetlen a halálbüntetés, annak betiltása mérföldkő volt az alapvető jogokért folytatott küzdelemben.

Az Európába érkező menekültekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy támogatni kell a Földközi-tenger menti országokat a probléma megoldásában. Gyorsan meg kell állapodni, hogy a menekültek elhelyezésével kapcsolatos terheket tisztességesen osszák el a tagállamok - tette hozzá.

Európának többet kell tennie a menekültekért - hangoztatta, megjegyezve, hogy az EU-nak jogi szabályokon nyugvó bevándorlási rendszerre, hatékony és emberséges migrációs politikára van szüksége.

Martin Schulz elítélte a Krím félsziget illegális annektálását. Majd úgy folytatta, az annektálás elítélésének dacára fent kell tartani a párbeszédet az oroszokkal.

Az európai szocialisták 10. kongresszusán felszólalt Gurmai Zita, a nőszervezet csütörtökön újraválasztott elnöke is, aki bírálta a magyar kormány bevándorlóellenes politikáját.
  • 2023.11.30A megtartás az új toborzás! Kulcsember megtartó eszközök két órás ingyenes előadásra várja szeretettel a résztvevőket 2023. november 30-án 14 órától a szegedi Agóra Rendezvényközpontban a DKMT. Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.)info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek