Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Sikeres a Lépj egyet előre program

Sikeres a Lépj egyet előre program, amelynek keretében 2006 februárja és 2007 vége között 15 661, döntő részben szakképzetlen személy a munkaerőpiacon keresett szakmát szerzett - mondta Csizmár Gábor a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szerdai budapesti programzáró konferencián.

Az ingyenes képzéshez, illetve a minimálbér szerinti juttatáshoz az Európai Unió és a Munkaerőpiaci Alap 4,8 milliárd forintot biztosított.

A program folytatódik, a következő két évben 10,6 milliárd forint felhasználásával 22 ezer személyt kívánnak bevonni ebbe a szakképzési programba.

Az államtitkár elmondta: Magyarországon kétmillió munkaképes személynek nincs szakképzettsége, és ez már az ország versenyképességét is hátrányosan befolyásolja.

A munkáltatók jelentős része több szakmában is hosszú időn keresztül hiába keres dolgozót. Ezt a további ingyenes szakképzési programoknál, illetve a külföldiek magyarországi munkavállalásának engedélyezésénél is figyelembe kell venni.

Magyarországon az Európai Unióban egyedülállóan alacsony az aktivitási ráta, csaknem utolsók vagyunk, csak Máltát előzzük meg - figyelmeztetett rá Csizmár Gábor. A szakképzettség segítségével sokan álláskereső vagy foglalkoztatotti státuszra változtathatják inaktív besorolásukat.

Sajátosság az is Magyarországon, hogy a diplomásokat gyakorta olyan munkakörökben alkalmazzák, amelyekben elegendő volna a középfokú végzettség, a középfokú végzettségűeket pedig az alapfokú végzettséget igénylő munkakörökben.

A diplomásoknál 81 százalékos a foglalkoztatottság, amely gyakorlatilag az európai uniós átlagot jelenti, a középfokú végzettségűeknél 66 százalékos ez a szint, amely csaknem eléri az Európai Unió 68 százalékos rátáját. Az alapfokú végzettségűeknél ugyanakkor 28 százalékos ez a ráta, miközben a közösség átlaga ilyen képzettségnél 47 százalék. Mindez egyértelműen kijelöli a feladatokat, hogy a szakképzéssel elsősorban az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci helyzetén kell javítani.

Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese egyebek között arról szólt, hogy a Lépj egyet előre program során szakmát szerzők 40 százaléka egy hónap után már elhelyezkedett, vagy aki munkaviszony közben végezte el a tanfolyamot, magasabb keresethez jutott. Ezt befolyásolta az is, hogy a szakképzetteknél a kötelező minimálbér is magasabb.

A program során nemcsak a regisztrált álláskeresők jutottak szakképzettséghez, ez a kör a résztvevők egyharmadát jelentette, egy másik, csaknem egyharmadnyi részt azok képviselték, akik rendelkeztek már munkahellyel, de további foglalkoztatásukhoz szükség volt a szakképesítés megszerzésére.

Sokan inaktív státuszból, szociális segélyezettként jelentkeztek a tanfolyamra. A tanfolyamokon általában azok vehettek részt, akik rendelkeztek valamilyen jövedelemmel, mert a program nem nyújtott számukra jövedelempótló támogatást, csak egyszeri, a minimálbér nagyságát elérő juttatást.

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a Lépj egyet előre program folytatására már 1 600 jelentkezőjük van. Ebben a programban változás, hogy az alapfokú végzetséggel rendelkezők nemcsak egyszeri juttatást vehetnek igénybe, hanem minden 150 órányi tanfolyam után hozzájutnak a minimálbér összegéhez. A tanfolyamok 150 és ezer óra között változnak.

A következő Lépj egyet előre program sajátossága az is, hogy a résztvevők a tankönyv vásárláshoz segítséget kapnak, valamint olyan szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akik szakmája elavult, és piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. A program során támogatott szakmák olyanok, amelyekre a legnagyobb igény van a munkaerőpiacon.

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gondot okozhatnak a lejárt okmányok a tömegközlekedésben is

A lejárt okmányok június 30-án éjfélig használhatók a MÁV-Volán-csoport járatain, július 1-jétől, péntektől azonban a MÁV-Start, a MÁV-HÉV... Teljes cikk

Több mint 1600 vállalkozást alapítottak fiatalok és álláskeresők a Dél-Alföldön

A Gondolkozzunk Okosan! projekt révén Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében 1635 vállalkozás indult, legnagyobb számban kisadózó egyéni... Teljes cikk

Facebook