Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Sikeres a Lépj egyet előre program

Az ingyenes képzéshez, illetve a minimálbér szerinti juttatáshoz az Európai Unió és a Munkaerőpiaci Alap 4,8 milliárd forintot biztosított.

A program folytatódik, a következő két évben 10,6 milliárd forint felhasználásával 22 ezer személyt kívánnak bevonni ebbe a szakképzési programba.

Az államtitkár elmondta: Magyarországon kétmillió munkaképes személynek nincs szakképzettsége, és ez már az ország versenyképességét is hátrányosan befolyásolja.

A munkáltatók jelentős része több szakmában is hosszú időn keresztül hiába keres dolgozót. Ezt a további ingyenes szakképzési programoknál, illetve a külföldiek magyarországi munkavállalásának engedélyezésénél is figyelembe kell venni.

Magyarországon az Európai Unióban egyedülállóan alacsony az aktivitási ráta, csaknem utolsók vagyunk, csak Máltát előzzük meg - figyelmeztetett rá Csizmár Gábor. A szakképzettség segítségével sokan álláskereső vagy foglalkoztatotti státuszra változtathatják inaktív besorolásukat.

Sajátosság az is Magyarországon, hogy a diplomásokat gyakorta olyan munkakörökben alkalmazzák, amelyekben elegendő volna a középfokú végzettség, a középfokú végzettségűeket pedig az alapfokú végzettséget igénylő munkakörökben.

A diplomásoknál 81 százalékos a foglalkoztatottság, amely gyakorlatilag az európai uniós átlagot jelenti, a középfokú végzettségűeknél 66 százalékos ez a szint, amely csaknem eléri az Európai Unió 68 százalékos rátáját. Az alapfokú végzettségűeknél ugyanakkor 28 százalékos ez a ráta, miközben a közösség átlaga ilyen képzettségnél 47 százalék. Mindez egyértelműen kijelöli a feladatokat, hogy a szakképzéssel elsősorban az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci helyzetén kell javítani.

Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese egyebek között arról szólt, hogy a Lépj egyet előre program során szakmát szerzők 40 százaléka egy hónap után már elhelyezkedett, vagy aki munkaviszony közben végezte el a tanfolyamot, magasabb keresethez jutott. Ezt befolyásolta az is, hogy a szakképzetteknél a kötelező minimálbér is magasabb.

A program során nemcsak a regisztrált álláskeresők jutottak szakképzettséghez, ez a kör a résztvevők egyharmadát jelentette, egy másik, csaknem egyharmadnyi részt azok képviselték, akik rendelkeztek már munkahellyel, de további foglalkoztatásukhoz szükség volt a szakképesítés megszerzésére.

Sokan inaktív státuszból, szociális segélyezettként jelentkeztek a tanfolyamra. A tanfolyamokon általában azok vehettek részt, akik rendelkeztek valamilyen jövedelemmel, mert a program nem nyújtott számukra jövedelempótló támogatást, csak egyszeri, a minimálbér nagyságát elérő juttatást.

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a Lépj egyet előre program folytatására már 1 600 jelentkezőjük van. Ebben a programban változás, hogy az alapfokú végzetséggel rendelkezők nemcsak egyszeri juttatást vehetnek igénybe, hanem minden 150 órányi tanfolyam után hozzájutnak a minimálbér összegéhez. A tanfolyamok 150 és ezer óra között változnak.

A következő Lépj egyet előre program sajátossága az is, hogy a résztvevők a tankönyv vásárláshoz segítséget kapnak, valamint olyan szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akik szakmája elavult, és piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. A program során támogatott szakmák olyanok, amelyekre a legnagyobb igény van a munkaerőpiacon.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy könnyebbség a cégeknek: átmenetileg megszűnik a kamionstop

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig korlátozás nélkül közlekedhetnek a tehergépkocsik a magyarországi utakon -... Teljes cikk

Tízezer könyvvel támogatja a Libri az egészségügyi dolgozókat és a betegeket

A kiadó a könyvadományok mellett adományt is gyűjt a Kórházszövetségnek. Teljes cikk

Újabb vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek

Immár 93 magyarországi vállalatnál vannak jelen a honvédelmi irányító törzsek, melyek a folyamatos működést hivatottak biztosítani. Teljes cikk