Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Sikeres a Lépj egyet előre program

Az ingyenes képzéshez, illetve a minimálbér szerinti juttatáshoz az Európai Unió és a Munkaerőpiaci Alap 4,8 milliárd forintot biztosított.

A program folytatódik, a következő két évben 10,6 milliárd forint felhasználásával 22 ezer személyt kívánnak bevonni ebbe a szakképzési programba.

Az államtitkár elmondta: Magyarországon kétmillió munkaképes személynek nincs szakképzettsége, és ez már az ország versenyképességét is hátrányosan befolyásolja.

A munkáltatók jelentős része több szakmában is hosszú időn keresztül hiába keres dolgozót. Ezt a további ingyenes szakképzési programoknál, illetve a külföldiek magyarországi munkavállalásának engedélyezésénél is figyelembe kell venni.

Magyarországon az Európai Unióban egyedülállóan alacsony az aktivitási ráta, csaknem utolsók vagyunk, csak Máltát előzzük meg - figyelmeztetett rá Csizmár Gábor. A szakképzettség segítségével sokan álláskereső vagy foglalkoztatotti státuszra változtathatják inaktív besorolásukat.

Sajátosság az is Magyarországon, hogy a diplomásokat gyakorta olyan munkakörökben alkalmazzák, amelyekben elegendő volna a középfokú végzettség, a középfokú végzettségűeket pedig az alapfokú végzettséget igénylő munkakörökben.

A diplomásoknál 81 százalékos a foglalkoztatottság, amely gyakorlatilag az európai uniós átlagot jelenti, a középfokú végzettségűeknél 66 százalékos ez a szint, amely csaknem eléri az Európai Unió 68 százalékos rátáját. Az alapfokú végzettségűeknél ugyanakkor 28 százalékos ez a ráta, miközben a közösség átlaga ilyen képzettségnél 47 százalék. Mindez egyértelműen kijelöli a feladatokat, hogy a szakképzéssel elsősorban az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci helyzetén kell javítani.

Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese egyebek között arról szólt, hogy a Lépj egyet előre program során szakmát szerzők 40 százaléka egy hónap után már elhelyezkedett, vagy aki munkaviszony közben végezte el a tanfolyamot, magasabb keresethez jutott. Ezt befolyásolta az is, hogy a szakképzetteknél a kötelező minimálbér is magasabb.

A program során nemcsak a regisztrált álláskeresők jutottak szakképzettséghez, ez a kör a résztvevők egyharmadát jelentette, egy másik, csaknem egyharmadnyi részt azok képviselték, akik rendelkeztek már munkahellyel, de további foglalkoztatásukhoz szükség volt a szakképesítés megszerzésére.

Sokan inaktív státuszból, szociális segélyezettként jelentkeztek a tanfolyamra. A tanfolyamokon általában azok vehettek részt, akik rendelkeztek valamilyen jövedelemmel, mert a program nem nyújtott számukra jövedelempótló támogatást, csak egyszeri, a minimálbér nagyságát elérő juttatást.

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a Lépj egyet előre program folytatására már 1 600 jelentkezőjük van. Ebben a programban változás, hogy az alapfokú végzetséggel rendelkezők nemcsak egyszeri juttatást vehetnek igénybe, hanem minden 150 órányi tanfolyam után hozzájutnak a minimálbér összegéhez. A tanfolyamok 150 és ezer óra között változnak.

A következő Lépj egyet előre program sajátossága az is, hogy a résztvevők a tankönyv vásárláshoz segítséget kapnak, valamint olyan szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akik szakmája elavult, és piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. A program során támogatott szakmák olyanok, amelyekre a legnagyobb igény van a munkaerőpiacon.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter