Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Simon Gábor: Vissza kell adni a szakmai tudás presztízsét

Nincs tartalmi vita a minimálbér, illetve a garantált bérminimum kérdésében a munkaügyi tárca és az MSZOSZ álláspontja között - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, aki a rotterdami EuroSkills, az európai ifjú szakmunkások versenyén tartózkodik. Simon Gábor szerint vissza kell adni a szakmai tudás presztízsét.

A Napi Gazdaságban csütörtökön megjelent interjúmban közöltek és az MSZOSZ által az MTI-ben is megjelent álláspont ellenére nincs tartalmi vita a minimálbér, illetve a garantált bérminimum kérdésében a munkaügyi tárca és az MSZOSZ álláspontja között - jelentette ki Simon Gábor.

Az államtitkár úgy véli, hogy az utóbbi napokban a bértárgyalásokat megelőző, a tárgyalásokban résztvevők tárgyalási pozícióit jelző vélemények jelennek meg.
A kormány elkötelezett a hosszú távú bérmegállapodások iránt, s érdemi módon kívánja elősegíteni a munkavállalók és a munkáltatók közötti egyezséget - jelezte Simon Gábor, hozzátéve, hogy a megállapodásnak az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban kell megszületnie.
Első ízben rendezik meg az EuroSkills-t, az európai ifjú szakmunkások versenyét, amelynek helyszíne Rotterdam - mondta az SZMM államtitkára.

A holland városban Magyarország hat hiányszakmában tizenöt versenyzőt indított. A tanulók, illetve a szakképzésben szereplők a gyakorlatban figyelhetik meg, milyen szakmai elvárások érvényesülnek az Európai Unióban, emellett korszerű szakmai, szakképzési tapasztalatokat is szerezhetnek.
Simon Gábor elmondta: a szakmunkás képzésnek négy szempontot, a tudást, a tehetséget, a technikát és a toleranciát kell középpontba állítania.

"Vissza kell adni a szakmai tudás presztízsét, s ennek minél előbb meg kell jelennie a pályaválasztásban is, amihez nélkülözhetetlen a szülők megnyerése is" - mondta az MTI-nek a munkaügyi tárca államtitkára.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter