Megjelent: 15 éve

Sok főnök nem tolerálja a túl sok személyes tárgyat

Nem minden főnök tolerálja, ha a beosztott munkahelyi asztalán különféle személyes tárgyak pózolnak, különösen, ha túlzásba viszik azokat. Csupán egy pontig teszik barátságosabbá a környezetet, azon túl azonban megkérdőjelezik a dolgozók profizmusát - írja a Napi Online.

Egy michigani egyetemi kutatás szerint a személyes tárgyak aránya akkor egészséges, ha legfeljebb 22 százalékát teszik ki a munkaasztalon heverő dolgoknak. Magyarán ötnél több nem a munkához kapcsolódó tárgy elhelyezése az íróasztalon azt sugallja, hogy az illető nem veszi eléggé komolyan a munkáját.

Ez a szabály különösen az Egyesült Államokban érvényesül, az ottani munkaadók ugyanis jobban elvárják beosztottaiktól, hogy amikor dolgoznak, csak és kizárólag a munkával foglalkozzanak. Az egyik vizsgálatban 95 vezetőt kértek föl arra, hogy helyezzenek egymás mellé olyan tárgyakat, amelyeket nem tartanak a munkahelyhez illőnek, illetve olyanokat, amelyek odavalók. A kutatók a tapasztalatok alapján arra jutottak, hogy minél régebben élt valaki az Egyesült Államokban, annál kevésbé viselte el a személyes tárgyakat (kabalatárgyak, óra stb.); ellenben a virágok nem szúrják a menedzserek szemét, semleges tárgyként kezelik.

Itthon nem veszik ennyire komolyan

Magyarországon nem ennyire komoly a helyzet, bár való igaz, a hazai munkaadók nem is szorgalmazzák külön a beosztottak munkaasztalának személyessé tételét - nyilatkozta a Napi Online-nak a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Grafton Recruitment egyik ágazatvezetője, Kovács András. Igazából csak akkor okoz problémát, ha valaki olyan dzsungelt nevel maga körül, amitől már nem látni, hogy ott van-e, mit csinál - teszi hozzá a vezető.

Természetesen nem mindegy, hogy az adott munkatárs közvetlen kapcsolatban van-e az ügyfelekkel, vagy sem - mondja Dénes Gábor, a Menedzserek Országos Szövetségének főtitkára. Az előbbieknél is előfordulhat egy-egy személyes tárgy, de nem helyénvaló, hogy az az ügyfél orra előtt legyen. A utóbbiak nagyobb szabadsággal tehetik személyesebbé munkahelyüket, ami a szakember szerint stresszoldó lehet, növelheti a munkahelyhez való kötődést, a vezetés iránti bizalmat (elvégre megengedte a személyes tárgyak kirakását).

Sokat elmondhat a személyes tárgy

Nem szabad elfelejteni, hogy a tárgyak egyfajta kommunikációs szereppel is bírnak (pl. egy Forma-1-es autó az asztalon lelkesen mesél az illető autószenvedélyéről), amik beszédtémát szolgáltatnak a munkatársak számára. A növények megjelenését egyébként nem semlegesnek, hanem kifejezetten pozitívnak tartja Dénes Gábor, bár figyelmeztet arra, hogy ne ítéljünk ez alapján, hiszen nem biztos, hogy jó ember az, aki a virágot szereti. Nem vagyunk egyformák: van, aki az okleveleit teszi ki a falra, van, aki sok virágot tart maga körül, de ez nem árulja el, melyikük az emberségesebb - írja a Napi Online.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek