Sok munkahelyen a hőségben is tilos a rövidnadrág "/>
Megjelent: 13 éve

Sok munkahelyen a hőségben is tilos a rövidnadrág

Bár szinte egyetlen vállalat sem ragaszkodik a rekkenő hőségben a hivatali öltözetre vagy munkaruhára vonatkozó előírások szigorú betartásához, a lazább szabályokba a rövid nadrág már nem fér bele, derül ki mfor.hu Heti Hármasából.

Menedzsment Fórum: - Tesznek-e bármilyen engedményt, lazítanak-e a hivatali öltözetre vagy a munkaruházatra vonatkozó szabályokon a nyári hőség idején?

Bábel Gabriella, a Kogart Ház igazgatója és a Telki Kórház marketing vezetője:

- Mindkét intézményünk helyiségei klimatizáltak, így a lazább munkahelyi viselet nem indokolt. Mindössze a Kogart Ház alsó szintjén működő étteremben vezettünk be némi könnyebbséget, ahol például - a minőséget tükrözendő - a teremfőnököknek hagyományosan öltönyt kell viselniük, ám a meleg idején ettől eltekintünk a teraszunk területén.

A Telki Kórházban is megjelenési szabályzat alapján öltözködnek a dolgozók. Nem viselhetnek például piercinget, de tilos a hosszú, élénk színű műköröm, valamint meghatározzuk a szoknya hosszát is. A klimaberendezés működést kompenzálandó a díszítő jellegű villanyok leoltásával járulunk hozzá a hőségriadóhoz és a takarékos energia-gazdálkodáshoz.

A kertészeknek és a karbantartóknak a meleg ellenére is kötelező viselet a hosszúnadrág - mindkét épületben. Mivel elsődleges az egészség, inkább azt kértük, hogy óránként tíz percet menjenek hűsölni a zárt helyiségekbe.

Kiricsi Karola, a Budapesti Közlekedési Vállalat szóvivője:

- A nagy nyári melegben lazábban öltözhetnek a BKV dolgozók. Engedélyezett a rövid ujjú ing és nyakkendőt sem kötelező viselni. Az ellenőröknek csak a metró területén kell egyenruhát viselniük, más járműveken nem, a rövidnadrág viszont tilos.

A fokozódó hőség miatt folyamatos a vízellátás a végállomásokon, és arra is lehetőség nyílik, hogy a sofőröket - amennyiben jelzik a műszakvezetőnek - a műszakon belül egy társuk váltsa le. A végállomásokon a sofőrök szigorúan betartják a háromperces várakozási időt, ami garantálja a pihenést és a folyadékpótlást.

Sótér Krisztina, Ricoh Hungary Kft. marketingkommunikációs menedzsere:

- A vállalaton belüli öltözködés szabályozására cégünk arculati szabályzatot hozott létre. A munkavállalókat két csoportba soroljuk: az elsőbe azok a kollégák tartoznak, akik napi kapcsolatban állnak az ügyfelekkel (kereskedelmi képviselők, szerviztechnikusok), a másodikat pedig azok az irodai dolgozók alkotják, akik ritkán találkoznak velük.

Az ügyfelekkel gyakran találkozó kollégák közül a férfiaknál az öltöny és a nyakkendő, a hölgyeknél pedig a kosztüm vagy a szoknya (esetleg nadrág) és a blúz az előírt viselet. Ettől a szabálytól csak nagy hőségben, harminc fok felett térhetnek el a kollégák.

Ilyenkor a férfiak rövid ujjú ingben és nyakkendő nélkül is megjelenhetnek a tárgyalásokon. A hölgyeknek könnyebb dolguk van, csupán vékonyabb blúzt és szoknyát kell felvenniük. A szerviztechnikusoknál szintén előírás az ápolt, kulturált viselet, az ő munkájukat a légkondicionált autók könnyítik.

Az ügyfelekkel ritkán találkozó kollégák számára szintén előírás az elegáns viselet, azonban ők könnyebben átvészelik a meleget, mivel az irodák légkondicionáltak, s az öltözködésre vonatkozó szabályok is kevésbé szigorúak.

Péntekenként pedig úgynevezett "casual Friday"-t tartunk: ezen a napon még jobban lazítunk az előírásokon, így a kollégák akár farmert vagy lenvászon nadrágot is viselhetnek, de a rövidnadrág még ezen a napon is tilos.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk

Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek