Megjelent: 12 éve

Szakember-utánpótlás fellegvára a Pannon új kutatóközpontja

Vezető vegyipari vállalatok támogatásával, állami pénzek nélkül hozták létre a veszprémi Pannon Egyetem új kutatóközpontját. Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója azt állítja a kutatóközpontról, hogy a fejlesztésekben betöltött szerepe mellett a vegyipari szakember-utánpótlás fellegvára lehet.

- Évente több mint százmillió forintot, a kutatás-fejlesztésre fordított költségeink nagyobb részét a most átadott Vegyipari Kooperációs Kutatóközpontban használjuk majd fel - fejtette ki a Népszabadságnak Thernesz Artúr, a Mol fejlesztési igazgatója Veszprémben, a Pannon Egyetem mérnöki karán kialakított létesítmény avatóján.
Mint Rédey Ákos rektor elmondta, az új kutatóközpontot állami segítség nélkül, kizárólag vezető hazai vegyipari cégek támogatásával hozták létre. A konzorciumban a Pannon Egyetem és a legnagyobb támogató Mol mellett a Nitrogénművek, a Richter Gedeon, a Tiszai Vegyi Kombinát, valamint a BorsodChem vesz részt.
A veszprémi egyetem és a Mol együttműködése nem új keletű. Thernesz Artúr a korábbi fejlesztések közül kiemelte a műanyag melléktermékek és hulladékok hasznosítása, a gumiabroncs-őrleményből készült úgynevezett gumibitumen és a mezőgazdasági termékekből előállítható alternatív üzemanyagok területén elért kutatási eredményeket.
A kutatóközpont működéséről a rektor elmondta: a vegyipari cégek adják a kutatási megbízásokat, amelyekhez az egyetemi szakemberek közreműködésével munkatervet és költségvetést készítenek. Az egyes projektekre önálló finanszírozást kell kidolgozni, amely a megrendelő cég anyagi hozzájárulásából, valamint pályázati támogatásokból állítható össze. Rédey Ákos szerint egy több évig tartó fejlesztés költségei a több százmillió forintot is elérhetik.

A kutatóközpont munkájában az egyetem 15-18 kutató-oktatója, továbbá 30 doktorandusz, illetve mesterképzésben tanuló diák vesz majd részt, akik a cégek szakembereivel - a Mol esetében 20-30 mérnökkel - közösen dolgoznak majd a projekteken.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója az új kutatóközpontról azt állítja: a fejlesztésekben betöltött szerepe mellett a vegyipari szakember-utánpótlás fellegvára lehet. Megemlítette, hogy az utóbbi években tizenhárom, Veszprémben frissen végzett mérnököt vettek fel a céghez, és ez - tekintettel az olajipar bővülésére - a következő években is folytatódik. A Mol 2009-től önálló mesterkurzust is kíván indítani a Pannon Egyetemen elsősorban a saját mérnökutánpótlásának a biztosítására - tette hozzá a vezérigazgató.

Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk