Megjelent: 11 éve

Szakember-utánpótlás fellegvára a Pannon új kutatóközpontja

Vezető vegyipari vállalatok támogatásával, állami pénzek nélkül hozták létre a veszprémi Pannon Egyetem új kutatóközpontját. Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója azt állítja a kutatóközpontról, hogy a fejlesztésekben betöltött szerepe mellett a vegyipari szakember-utánpótlás fellegvára lehet.

- Évente több mint százmillió forintot, a kutatás-fejlesztésre fordított költségeink nagyobb részét a most átadott Vegyipari Kooperációs Kutatóközpontban használjuk majd fel - fejtette ki a Népszabadságnak Thernesz Artúr, a Mol fejlesztési igazgatója Veszprémben, a Pannon Egyetem mérnöki karán kialakított létesítmény avatóján.
Mint Rédey Ákos rektor elmondta, az új kutatóközpontot állami segítség nélkül, kizárólag vezető hazai vegyipari cégek támogatásával hozták létre. A konzorciumban a Pannon Egyetem és a legnagyobb támogató Mol mellett a Nitrogénművek, a Richter Gedeon, a Tiszai Vegyi Kombinát, valamint a BorsodChem vesz részt.
A veszprémi egyetem és a Mol együttműködése nem új keletű. Thernesz Artúr a korábbi fejlesztések közül kiemelte a műanyag melléktermékek és hulladékok hasznosítása, a gumiabroncs-őrleményből készült úgynevezett gumibitumen és a mezőgazdasági termékekből előállítható alternatív üzemanyagok területén elért kutatási eredményeket.
A kutatóközpont működéséről a rektor elmondta: a vegyipari cégek adják a kutatási megbízásokat, amelyekhez az egyetemi szakemberek közreműködésével munkatervet és költségvetést készítenek. Az egyes projektekre önálló finanszírozást kell kidolgozni, amely a megrendelő cég anyagi hozzájárulásából, valamint pályázati támogatásokból állítható össze. Rédey Ákos szerint egy több évig tartó fejlesztés költségei a több százmillió forintot is elérhetik.

A kutatóközpont munkájában az egyetem 15-18 kutató-oktatója, továbbá 30 doktorandusz, illetve mesterképzésben tanuló diák vesz majd részt, akik a cégek szakembereivel - a Mol esetében 20-30 mérnökkel - közösen dolgoznak majd a projekteken.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója az új kutatóközpontról azt állítja: a fejlesztésekben betöltött szerepe mellett a vegyipari szakember-utánpótlás fellegvára lehet. Megemlítette, hogy az utóbbi években tizenhárom, Veszprémben frissen végzett mérnököt vettek fel a céghez, és ez - tekintettel az olajipar bővülésére - a következő években is folytatódik. A Mol 2009-től önálló mesterkurzust is kíván indítani a Pannon Egyetemen elsősorban a saját mérnökutánpótlásának a biztosítására - tette hozzá a vezérigazgató.

Népszabadság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter